Wykonanie
Domowe, puszyste bułeczki pachnące
mlekiem. Ideale zarówno do kubka
kakao, czy też małej,
śniadaniowej kanapki.
Składniki: 600g.
mąki pszennej250ml.
mleka100g.
masła 82%Zaczyn:25g. świeżych
drożdży1 łyżeczka
cukru1/2 łyżeczki
soli6 łyżek ciepłego
mleka3 łyżki
mąki pszennej Przygotowani: Zaczyn:
Drożdże wkruszyć do miseczki, wlać
mleko, dodać
cukier oraz
sól.Podgrzać.Wsypać
mąkę pszenną, dokładnie wymieszać do powstania gęstości kwaśniej
śmietany.Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać do miski, dodać zaczyn,
mleko oraz rozpuszczone
masło.Wyrobić gładkie, elastyczne ciastoOdstawić w ciepłe miejsce na godz. do wyrośnięcia.Z ciasta formować okrągłe bułeczki.Układać je obok siebie np. w tortownicy.Piec 35/40 min w piekarniku nagrzanym do 180st.
Smacznego