ßßß Cookit - przepis na Chleb na zakwasie z płatkami owsianymi

Chleb na zakwasie z płatkami owsianymi

nazwa

Wykonanie

W segregatorze z przepisami zalazłam ten przepis z adnotacją "świetny, długo świeży". Nie wiedziałam skąd jest przepis, ani kiedy go piekłam. Poszperałam jednak na blogu i znalazłam. Przepis był jedną z propozycji w ramach 53 wydania Weekendowej Piekarni u Alicji . To był czasy. Chleb niby jest już na blogu, ale może dzięki temu wpisowi ktoś go odkryje? Polecam, bo naprawdę warto.
Składniki:
300 g mleka
150 g wody
200 g dokarmionego zakwasu
600 g mąki pszennej (dałam typ 650)
50 g maki żytniej jasnej (ja dałam typ 2000)
100 g płatków owsianych
15 g soli
3 łyżki cukru, miodu, melasy (dałam miód)
Wykonanie:
Wszystkie składniki włożyć do misy robota i wyrabiać przez kilka minut, aż powstanie gładkie ciasto. Uformować kulę, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 4 godziny. Następnie uformować bochenek, przełożyć do kosza do wyrastania, nakryć i ponownie odstawić na około 1 - 3 godziny (w zależności od temperatury otoczenia czy siły zakwasu). Piekarnik rozgrzać do 210 stopni. Bochenek naciąć i przełożyć do nagrzanego piekarnika. Piec z parą przez około 40 minut.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2014/08/Chleb-na-zakwasie-z-platkami-owsianymi.html