ßßß
Składniki:0,5 szklanki letniego mleka1 jajko2 szklanki mąki pszennej3 łyżki cukru60g masła, roztopionego i ostudzonego20g świeżych drożdżyszczypta soliZrobić zaczyn z drożdży, 1 łyżki cukru i mąki oraz mleka. Odstawić do lekkiego wyrośnięcia. Widelcem wymieszać wszystkie pozostałe składniki z wyrośniętym zaczynem. Wyrobić dokładnie, aż ciasto przestanie się kleić. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (u mnie trwało to około 1h).Nadzienie:400g maku - namoczonego i zmielonego200g cukru2 łyżki miodu2 łyżeczki stopionego masła50g kandyzowanej skórki pomarańczowej50g rodzynek (pominęłam)50g orzechów włoskich - posiekanychWszystkie składniki masy wymieszać dokładnie, dosłodzić do smaku. Można przyprawić olejkiem migdałowym, szczyptą cynamonu.Wyrośnięte ciasto rozwałkować każdą na prostokąt. Posmarować masą makową. Zwinąć jak roladę, wzdłuż krótszego boku. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temp. 180st. C około 40-45min.