ßßß
Ulubione drożdżówki z makiem. Praca z makiem to sama przyjemność (jak mamy już przygotowane nadzienie), bo nie lubi wypływać, jak dżem, i nie trzeba skrobać blachy... Ta wersja smakowała nam nawet bardziej. Polecam!Składniki na około 12 drożdżówek:75 g masła, roztopionego250 ml mleka25 g świeżych drożdży lub 12 g suchych drożdżyszczypta soli70 g cukru500 g mąki pszennejPonadto:nadzienie makowe - przepis poniżej1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowaniaMąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).Po tym czasie ciasto wyjąć na powierzchnię oprószoną mąką, ponownie krótko wyrobić. Rozwałkować na placek o wymiarach około 30 x 50 cm. Posmarować ciasto makowym nadzieniem i zwinąć w roladę, którą pokroić na kawałki o grubości 3 - 3,5 cm. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach. Trzonkiem noża lub drewnianą łyżką nacisnąć wzdłuż środka każdego odciętego kawałka, aby jego boki uniosły się do góry. Odstawić (przykryte lnianym ręczniczkiem) do wyrośnięcia, ale nie na długo, na 10 - 15 minut.Przed samym pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Piec w temperaturze 200ºC przez około 15 - 18 minut. Wyjąć i wystudzić na kratce. Można polukrować, choć nie jest to koniecznie.Nadzienie makowe:250 g maku100 g cukru50 g rodzynków25 g orzechów włoskich, posiekanych1 łyżka mioduolejek migdałowy do smakuszczypta cynamonu2 skórki skórki pomarańczowej1 łyżka masła, w temperaturze pokojowejMak zalać wrzącą wodą, do przykrycia, odstawić na noc, następnie zmielić dwukrotnie (można też zalać niewielka ilością wody, gotować 20 minut, odcedzić; wody ma być bardzo mało!). Dodać pozostałe składniki, wymieszać.Metoda dla maszynistów:Wszystkie składniki umieścić w maszynie według kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ' dough '. Po skończeniu programu (1,5 h) ciasto wyjąć, krótko wyrobić, rozwałkować. Dalej postępować według powyższego przepisu.Smacznego :-).