ßßß
Na pewno na żadnym świątecznym stole nie może zabraknąćtego tradycyjnego wypieku :)Składniki na 3 makowce:Ciasto:500 g mąki pszennej3/4 kostki miękkiego masła1 całe jajko1 żółtko3 łyżki cukruszczypta soli50 g świeżych drożdży160 g śmietany 18% (1/2 szkl.)Drożdże rozkruszyć w misce, dodać pozostałe składniki prócz mąki. Zmiksować mikserem. Dodać mąkę i zagnieść ciasto. Ma być elastyczne i nie kleić się do rąk. W razie potrzeby podsypywać mąką. Wyrobione ciasto odstawić do lodówki na 30 min.Masa makowa* :500 g maku170 g drobnego cukru100 g rodzynek50 g orzechów włoskich, posiekanychok. 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej2 łyżeczki aromatu migdałowego1 łyżeczka czubata cynamonu3 łyżki miodu, roztopionego1 łyżka masła, roztopionego5 białekMak zalać wrzątkiem i pozostawić do ostygnięcia. Ostudzony mak odcedzić na sitku. Zmielić 2-krotnie. Dodać cukier, rodzynki, orzechy, skórkę pomarańczową, aromat, cynamon, miód i masło. Dokładnie wymieszać. Na koniec dodać ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie wymieszać.Ciasto podzielić na 3 części. Wałkować na prostokąt na grubość ok. 5 mm. Smarować masą makową pozostawiając 2 cm margines. Zwijać jak roladę, brzegi podłożyć pod spód. Każdy z makowców zawinąć dwukrotnie w papier do pieczenia, pozostawiając około 1 cm luzu pomiędzy ciastem a papierem (nie więcej). Piec w rozgrzanym do 190 st.C piekarniku przez ok. 40 min. aż do zrumienienia. Kolor będzie przebijał przez papier.Ostudzone, ale jeszcze ciepłe makowce polukrować i ozdobić kandyzowaną skórką pomarańczy lub suchym makiem.Smacznego!
* przepis na masę makową pochodzi ze strony Mojewypieki.com