ßßß Cookit - przepis na Makowiec zwijany - tradycyjny

Makowiec zwijany - tradycyjny

nazwa

Wykonanie

Na pewno na żadnym świątecznym stole nie może zabraknąć
tego tradycyjnego wypieku :)
Składniki na 3 makowce:
Ciasto:
500 g mąki pszennej
3/4 kostki miękkiego masła
1 całe jajko
1 żółtko
3 łyżki cukru
szczypta soli
50 g świeżych drożdży
160 g śmietany 18% (1/2 szkl.)
Drożdże rozkruszyć w misce, dodać pozostałe składniki prócz mąki. Zmiksować mikserem. Dodać mąkę i zagnieść ciasto. Ma być elastyczne i nie kleić się do rąk. W razie potrzeby podsypywać mąką. Wyrobione ciasto odstawić do lodówki na 30 min.
Masa makowa* :
500 g maku
170 g drobnego cukru
100 g rodzynek
50 g orzechów włoskich, posiekanych
ok. 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
2 łyżeczki aromatu migdałowego
1 łyżeczka czubata cynamonu
3 łyżki miodu, roztopionego
1 łyżka masła, roztopionego
5 białek
Mak zalać wrzątkiem i pozostawić do ostygnięcia. Ostudzony mak odcedzić na sitku. Zmielić 2-krotnie. Dodać cukier, rodzynki, orzechy, skórkę pomarańczową, aromat, cynamon, miód i masło. Dokładnie wymieszać. Na koniec dodać ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie wymieszać.
Ciasto podzielić na 3 części. Wałkować na prostokąt na grubość ok. 5 mm. Smarować masą makową pozostawiając 2 cm margines. Zwijać jak roladę, brzegi podłożyć pod spód. Każdy z makowców zawinąć dwukrotnie w papier do pieczenia, pozostawiając około 1 cm luzu pomiędzy ciastem a papierem (nie więcej). Piec w rozgrzanym do 190 st.C piekarniku przez ok. 40 min. aż do zrumienienia. Kolor będzie przebijał przez papier.
Ostudzone, ale jeszcze ciepłe makowce polukrować i ozdobić kandyzowaną skórką pomarańczy lub suchym makiem.
Smacznego!
* przepis na masę makową pochodzi ze strony Mojewypieki.com
Źródło:http://kucharzenieipieczenie.blogspot.com/2013/12/makowiec-zwijany-tradycyjny.html