ßßß Cookit - przepis na Małpi chlebek

Małpi chlebek

nazwa

Wykonanie

Ten przepis chodził za mną już jakiś czas. Intrygował mnie wygląd i składniki. Chlebek, który tak naprawdę jest drożdżówką, okazał się wspaniały w robieniu i kosztowaniu. Dodatkowo mieliśmy z mężem dużo zabawy przy fotografowaniu go. Jeszcze nigdy wcześniej nie zrobiliśmy 114 zdjęć jednej potrawy, a tu się tak stało. Nie muszę mówić, że nie mogliśmy się zdecydować któe zdjęcia umieścić. Chlebek pochodzi z Encyklopedii Chleba Ch. Ingram i J. Shapter i jest umieszczony w części Chleby Ameryki. Dlatego też dodaję go do akcji Ireny i Andrzeja
Składniki:
7 g drożdży instant
450 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka drobnego cukru
120 ml letniego mleka
120 ml letniej wody
1 jajko, lekko ubite
Na otoczkę:
75 g rodzynek
45 ml rumu lub brandy
115 g orzechów włoskich, posiekanych (dałam włoskie i laskowe)
2 łyżeczki cynamonu
115 g brązowego cukru
50 g roztopionego masła
Wykonanie:
Lekko natłuścić formę tortową z kominkiem (nie miałam takiej i użyłam zwykłej tortowej i kółka do wykrawania) o średnicy 23 cm. Wymieszać drożdże, mąkę, sól i cukier w dużej misce i zrobić dołek w środku. Dodać mleko, wodę i jajko do mąki i wymieszać aż powstanie miękkie ciasto. Wyłożyć na omączoną powierzchnię i wyrabiać 10 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (ja moje wyrabiałam w robocie). Włożyć do naoliwionej miski i przykryć folią spożywczą. Odstawić w ciepłe miejsce na 45-60 minut, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Rodzynki włożyć do rondelka, zalać alkoholem i podgrzewać przez 1-2 minuty. Uważać, żeby nie przegrzać. Zdjąć z ognia i odstawić. Orzechy, cynamon i cukier wymieszać w małej misce.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na omączoną powierzchnię i lekko wyrobić. Podzielić na 30 równych kawałków i ukształtować z nich małe bułeczki. Każdą bułeczkę maczać w roztopionym maśle i obtaczać w orzechach. Połowę bułeczek ułożyć w formie, w małych odstępach. Posypać namoczonymi rodzynkami. Obtoczyć resztę bułeczek i wyłożyć na wierzch. Posypać pozostałymi orzechami i polać resztką masła. Przykryć lekko naoliwioną folią spożywczą i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 45 minut.
W międzyczasie nagrzać piekarnik do 190 stopni. Piec chlebek przez 35-40 minut, aż ciasto dobrze wyrośnie i się zezłoci. Wyłożyć na kratkę do ostygnięcia.
/wydrukuj przepis/
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2010/11/Malpi-chlebek.html