Wykonanie
Ten przepis chodził za mną już jakiś czas. Intrygował mnie wygląd i składniki. Chlebek, który tak naprawdę jest drożdżówką, okazał się wspaniały w robieniu i kosztowaniu. Dodatkowo mieliśmy z mężem dużo zabawy przy fotografowaniu go. Jeszcze nigdy wcześniej nie zrobiliśmy 114 zdjęć jednej potrawy, a tu się tak stało. Nie muszę mówić, że nie mogliśmy się zdecydować któe zdjęcia umieścić. Chlebek pochodzi z Encyklopedii
Chleba Ch. Ingram i J. Shapter i jest umieszczony w części
Chleby Ameryki. Dlatego też dodaję go do akcji Ireny i Andrzeja
Składniki:7 g
drożdży instant450 g
mąki pszennej1/2 łyżeczki
soli1 łyżka drobnego
cukru120 ml letniego
mleka120 ml letniej
wody1
jajko, lekko ubiteNa otoczkę:75 g
rodzynek45 ml
rumu lub
brandy115 g
orzechów włoskich, posiekanych (dałam włoskie i laskowe)2 łyżeczki
cynamonu115 g
brązowego cukru50 g roztopionego
masłaWykonanie:Lekko natłuścić formę
tortową z kominkiem (nie miałam takiej i użyłam zwykłej tortowej i kółka do wykrawania) o średnicy 23 cm. Wymieszać
drożdże,
mąkę,
sól i
cukier w dużej misce i zrobić dołek w środku. Dodać
mleko,
wodę i
jajko do
mąki i wymieszać aż powstanie miękkie ciasto. Wyłożyć na omączoną powierzchnię i wyrabiać 10 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (ja moje wyrabiałam w robocie). Włożyć do naoliwionej miski i przykryć folią spożywczą. Odstawić w ciepłe miejsce na 45-60 minut, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Rodzynki włożyć do rondelka, zalać
alkoholem i podgrzewać przez 1-2 minuty. Uważać, żeby nie przegrzać. Zdjąć z ognia i odstawić.
Orzechy,
cynamon i
cukier wymieszać w małej misce.Wyrośnięte ciasto wyłożyć na omączoną powierzchnię i lekko wyrobić. Podzielić na 30 równych kawałków i ukształtować z nich małe bułeczki. Każdą bułeczkę maczać w roztopionym
maśle i obtaczać w orzechach. Połowę bułeczek ułożyć w formie, w małych odstępach. Posypać namoczonymi
rodzynkami. Obtoczyć resztę bułeczek i wyłożyć na wierzch. Posypać pozostałymi
orzechami i polać resztką
masła. Przykryć lekko naoliwioną folią spożywczą i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 45 minut.W międzyczasie nagrzać piekarnik do 190 stopni. Piec chlebek przez 35-40 minut, aż ciasto dobrze wyrośnie i się zezłoci. Wyłożyć na kratkę do ostygnięcia.
/wydrukuj przepis/