Wykonanie
Monkey Bread, czyli
Małpi chlebek, to ciasto popularne w Stanach Zjednoczonych od lat pięćdziesiątych XX w. Historia nazwy nie jest znana - być może wzięła się ona stąd, że ciasto przypomina trochę szyszkę araukarii chilijskiej, zwanej po angielsku
monkey puzzle. Jest miękkie, mocno
cynamonowe, słodkie i aromatyczne. Można je podawać od razu na ciepło i odrywać poszczególne kuleczki palcami. Można zaczekać, aż ostygnie - i również je odrywać - lub kroić ciasto na kawałki.
1,5 szklanki ciepłego
mleka1 opakowanie
drożdży instant (7g)1/4 kostki
masła - roztopionego1/3 szklanki
cukru2 małe
jajka1/2 łyżeczki
soli3-4 szklanki
mąki pszennej tortowej na sos:1/2 kostki
masła1/2 szklanki
brązowego cukru1 łyżeczka
cynamonudo obtoczenia:
cukier puder (ok. 1/2 szklanki) wymieszany 2 łyżeczkami
cynamonu1.
Drożdże rozpuścić w ciepłym (nie gorącym!)
mleku wraz z łyżką
cukru i taką ilością
mąki, by ciasto miało konsystencję gęstej
śmietany. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut, aż
drożdże "ruszą".2. Dodać
jajka, pozostały
cukier,
sól oraz
masło. Wymieszać. Mieszając, dodawać resztę
mąki. Wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypać więcej
mąki, lecz nie za dużo, by ciasto nie wyszło twarde. Ostateczna ilość
mąki zależy od rodzaju użytej
mąki i jej wilgotności. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką, by nie obeschło.3. Przygotowujemy sos: w rondelku rozpuszczamy
masło z
cukrem, dodajemy
cynamon. Podgrzewamy na małym ogniu do uzyskania gęstego sosu-
syropu.Wyrośnięte ciasto krotko zagniatamy, po czym formujemy z niego w dłoniach małe kulki. Chodzi o wielkość mniej więcej
orzecha włoskiego, lecz nie muszą być wcale równe i jednakowe. Każdą kulkę obtaczamy ze wszystkich stron w mieszance
cukru pudru z
cynamonem.4. Na dnie formy do pieczenia (najlepiej użyć takiej z kominkiem, okrągłej, o średnicy ok. 22 cm, choć może być też dowolna inna) rozsmarowujemy 1 łyżkę sosu. Układamy połowę naszych kulek i polewamy je połową sosu. Następnie układamy resztę kulek i polewamy je resztą sosu. Odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut.Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. c przez 35-40 minut, do suchego patyczka. Ciasto nie wymaga już żadnej polewy ani lukru.