Wykonanie
Cynamonowe ciastka, właściwie bułeczki, są wyjątkowo aromatyczne i mają pyszne nadzienie. Powstały wg przepisu ze strony kwestia smaku . Ciasto było zbyt rzadkie, więc jest więcej
mąki, niż w oryginale.SKŁADNIKI:ciasto:5 szklanek
mąki1 saszetka
drożdży instant1 szklanka
mleka1/3
masła1/3 szklanki
cukru1/2 łyżeczki
soli3
jajkanadzienie:3/4 szklanki
brązowego cukru1/4 szklanki
mąki1 łyżka
cynamonu w proszku1/2 szklanki
masła1 łyżka
śmietany 18%glazura z
cukru pudru1/2 szklanki
cukru pudru1 łyżka
śmietany 18%Mąkę wymieszać z
drożdżami. W garnku podgrzać
mleko,
masło,
cukier i
sól, do czasu aż
masło prawie całkowicie się roztopi. Wlać powstałą masę do
mąki, wymieszać. Miksując dodać
jajka, wyrabiać przez około 3 do 5 minut. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość.Przygotować nadzienie: do miski wsypać
brązowy cukier,
mąkę i
cynamon, wymieszać. Dodać
masło, posiekać nożem na malutkie kawałeczki i odstawić.Ciasto rozwałkować na kwadrat o
boku 30 cm. Posypać nadzieniem, zwinąć w wałek i skleić końce. Pokroić w poprzek na 10 równych plastrów. Ułożyć je w wysmarowanej
masłem formie o wymiarach 33 x 23 i wysokości 5 cm. Przykryć luźno folią i odstawić do wyrośnięcia.Wierzch ciasta posmarować
śmietaną i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 190 stopniach przez 20 - 30 minut na złoty kolor. Wyjąć i posmarować glazurą z
cukru pudru.