Wykonanie
Składniki4 i 1/2 - 5 szklanek (630 - 700 g)
mąki1 saszetka (7 g) suchych
drożdży instant1 szklanka (240 ml)
mleka1/3 szklanki (75 g) niesolonego
masła1/3 szklanki (66 g)
cukru1/2 łyżeczki
soli3 duże
jajkaNadzienie3/4 szklanki (160 g)
brązowego cukru1/4 szklanki (35 g)
mąki1 łyżka
cynamonu w proszku1/2 szklanki (113 g) niesolonego
masła, zimnego (pokrojonego na kawałki)1/2 szklanki
rodzynek (opcjonalnie)1 łyżka
śmietany 12% lub 18%Opcjonalnieglazura z
cukru pudru (zmieszane: 1/2 szklanki
cukru pudru z 1 łyżką
śmietany 12% lub 18%)Przygotowanie2 i 1/4 szklanki (315 g)
mąki przesiać i wymieszać z
drożdżami. W rondelku, ciągle mieszając, podgrzewać
mleko,
masło,
cukier i
sól, do czasu aż
masło prawie całkowicie się roztopi. Stopniowo wlewać powstałą masę do
mąki, mieszając drewnianą łyżką (lub mieszadłem miksera). Dodawać w odstępach czasu po jednym
jajku, ubijając mikserem (mieszadłem) po każdym kolejnym dodanym
jajku. Ubijać na wysokich obrotach miksera przez 3 minuty.Wymienić mieszadło na hak do
ciasta drożdżowego lub wyrabiać ciasto rękami, dodając pozostałą
mąkę, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne, przez około 3 do 5 minut. Uformować kulę i włożyć do wysmarowanej
masłem miski. Przykryć kilkakrotnie złożoną ściereczkę i odstawić w ciepłe miejsce na 1 do 1 i 1/2 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość.Uderzyć pięścią w wyrośnięte ciasto i wyłożyć je na lekko posypaną
mąką stolnicę. Przykryć czystą ściereczką i zostawić na 10 minut, aby ciasto odpoczęło. W międzyczasie wymieszać składniki nadzienia. Do miski wsypać
brązowy cukier,
mąkę i
cynamon, wymieszać. Dodać
masło, posiekać nożem na malutkie kawałeczki i odstawić.Po 10 minutach rozwałkować ciasto na kwadrat o
boku 30 cm. Posypać nadzieniem oraz
rodzynkami (jeśli używamy). Delikatnie zwinąć ciasto w wałek i skleić końce. Pokroić roladę w poprzek na 8 równych kawałków. Ułożyć je w wysmarowanej
masłem formie o wymiarach ok. 35 x 25 i wysokości 5 cm. Przykryć luźno folią i odstawić do wyrośnięcia.Od tego momentu ciasto można przechowywać w lodówce od 2 do 24 godzin. Jeśli ciasto pozostawiamy w lodówce na noc, następnego dnia rano ciasto wyjąć z lodówki, zdjąć folię i zostawić w temperaturze pokojowej na 30 minut. Jeśli robimy
bułki od razu, nie schładzamy ciasta w lodówce. Zamiast tego należy przykryć je luźno folią i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi objętość, na około 45 - 60 minut.Wierzch ciasta posmarować
śmietaną i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 190 stopniach przez 25 do 30 minut na złoty kolor. Jeśli
bułki zaczną się za bardzo rumienić, przykryć je luźno na 5 - 10 minut przed końcem pieczenia folią aluminiową. Wyjąć
bułki z piekarnika i ewentualnie posmarować glazurą z
cukru pudru. Podawać ciepłe lub w temperaturze pokojowej.