ßßß Cookit - przepis na Cynamonowe drożdżówki z rodzynkami

Cynamonowe drożdżówki z rodzynkami

nazwa

Wykonanie

Pyszne, słodkie drożdżowe bułeczki z rodzynkami i wyczuwalną nutą cynamonu. Idealne na śniadanie lub jako sołodka przekąska w ciagu dnia.
Składniki:
3 szklanki mąki
1 jajko
1 ½ szklanki mleka
100 g masła
1/2 szklanki cukru
12 g suchych drożdży
szczypta soli
Dodatkowo:
1 szklanka cukru pudru
70 g masła
1 łyżeczka cynamonu
2 garście rodzynek
Wykonanie:
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, drożdże i sól. W rondlu podgrzewamy mleko z masłem. Jajko roztrzepujemy w małej miseczce za pomocą rózgi kuchennej. Do miski z mąką, cukrem i drożdżami wlewamy jajko i ciepłe mleko z masłem. Składniki wyrabiamy za pomocą drewnianej łyżki, przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy do wyrośnięci w ciepłe miejsce na jakieś 60-120 min.
W małym rondlu rozpuszczamy masło razem z cukrem pudrem i cynamonem. Odstawiamy.
Stolnice posypujemy mąką, wykładamy połowę ciasta, delikatnie wyrabiamy podsypując mąką, a następnie rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach ok. 40×30 cm i grubości ok.7 mm. Rozwałkowane ciasto smarujemy rozpuszczonym masłem z cukrem i cynamonem, posypujemy połowa rodzynek. Ciasto zwijamy wzdłuż dłuższego boku i tniemy na ok.3- 4 cm kawałki, układając, rozcięciem do góry, na blasze w sporych odstępach. Z drugą częścią ciasta postępujemy w podobny sposób. Bułeczki wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. C na ok. 15 -20 minut (do czasu, aż się ładnie zarumienią). Z przepisu wyjdzie ok. 24-26 porcji (rozłożone na 2 dużych blaszkach). Jeżeli wszystkie drożdżówki chcemy upiec za jednym razem, w połowie pieczenia należy zamienić położenie blachy, góra –dół, tak, aby wszystkie zawijańce równo się wypiekły.
Smacznego!
Źródło:http://www.kawaiczekolada.pl/cynamonowe-buleczki-z-rodzynkami