ßßß
rozczyn:100ml letniego mleka5 dag drożdży1 łyżeczka cukru2 łyżeczki mąkiCiasto:500g mąki1/4 szklanki cukru pudru5 dag masła2 jajka1 szklanka puree z dyni (tutaj)5 dag rodzynek2 łyżeczki esencji waniliowej (tutaj)kruszonka:100g masła100g cukru200g masłaZ podanych składników rozrobić rozczyn i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – około 20-30 minut.Masło roztopić i ostudzić.Mąkę przesiać dodać szczyptę soli, cukier i wyrośnięty rozczyn.Wyrabiać dodając całe jajka oraz przestudzone masło.Na końcu dodać puree z dyni, esencje waniliową i w razie potrzeby dodać mleka(jeśli będzie za gęste) lub mąki (jeśli będzie za rzadkie) – ciasto wyrobić do wytworzenia się pęcherzyków powietrza.Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia aby podwoiło swoją objętość.Rodzynki namoczyć w alkoholu, po czym odcedzić z jego nadmiaru.Wyrośnięte ciasto wyjąć na stolnicę, dodać odsączone rodzynki i ponownie krótko wyrobić.Ciasto przełożyć do dwóch keksówek wyłożonych papierem do pieczenia.Składniki na kruszonkę zagnieść palcami do powstania okruchów i posypać nimi ciasto.Ciasto ponownie odstawić do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C na około 1 godzinę.Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia.Lekko ciepłe ciasto wyjąć z blaszki aby odparował nadmiar wody.Smacznego!!

