Wykonanie
Najlepsze jeszcze ciepłe posmarowane
masłem, lub grubo
dżemem, np.
pomarańczowym :)Przyznaję, że ręki do
ciast drożdżowych nie mam- JESZCZE! Ale ponoć najlepsze drożdżówki robią babcie, zatem jeszcze sporo czasu przede mną...
Składniki na blaszkę "keksówkę":0,7kg
mąki50g świeżych
drożdży120g
masła3/4 szklanki
cukru2
jajka1/2 szklanki
mlekagarść
rodzynekRozczyn
Mleko podgrzewamy w rondelku. Wsypujemy łyżkę
cukru,
drożdże i mieszamy do rozpuszczenia składników. Na koniec dodajemy 2 łyżki
mąki, mieszamy niezbyt dokładnie i odstawiamy na 15min.Do miski wsypujemy
mąkę.
Masło rozpuszczamy w rondelku i dodajemy do
mąki. Wsypujemy pozostały
cukier, wbijamy
jajka i podrośnięty rozczyn. Na koniec wsypujemy
rodzynki i dalej wyrabiamy.Wszystko dokładnie mieszamy i wyrabiamy ciasto przez jakieś 10-15min.Keksówkę smarujemy
masłem i podsypujemy
mąką. Wykładamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 15min.Wkładamy ciasto do piekarnika nastawionego na 180 stopni i pieczemy przez 30-35min do czasu zrumienienia- ja trochę przysnęłam w odpowiednim momencie ;)
A jutro...uwaga...uwaga! Rurki z kremem! :D