Wykonanie
Puszyste
ciasto drożdżowe o rozpływającmy się w ustach słodko-
maślany smaku z dużą ilością przecudnie słodkich
rodzynek.
(Inspiracja – Feeria Smaków z małymi modyfikacjami)Składniki:375 g
mąki2
jajka150 ml
mleka½ łyżeczki
soli50 g
masła50 g
cukru pudru8 g suchych
drożdżyDodatkowo:150 g
rodzynek sułtanek50 g
masła3/4 szklanki
cukru pudruWykonanie:Do miski przesiewamy
mąkę, dodajemy
cukier,
drożdże i
sól. W rondlu podgrzewamy
mleko z
masłem.
Jajka roztrzepujemy w małej miseczce za pomocą rózgi kuchennej. Do naczynia z
mąką,
cukrem i
drożdżami wlewamy
jajka i ciepłe
mleko z
masłem. Składniki wyrabiamy za pomocą drewnianej łyżki, przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy do wyrośnięci w ciepłe miejsce na jakieś 60-120 min.Szykujemy okrągłą formę (średnicy 24 cm), spód formy wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy
masłem.W małym rondlu rozpuszczamy
masło z
cukrem pudrem.Wyrośnięte ciasto (powinno podwoić swoją objętość) wykładamy na stolnicę i dzielimy na dwie nierówne części. Mniejszą część podsypujemy w razie potrzeby
mąką i rozwałkowujemy na okrąg średnicy 24 cm. Przekładamy na spód formy. Pozostała część ciast wyrabiamy podsypując lekko
mąką, rozwałkowujemy na duży prostokąt. Ciasto smarujemy rozpuszczony
masłem z
cukrem pudrem, posypujemy
rodzynkami. Delikatnie zawijamy wzdłuż dłuższego
boku, tniemy na 9 części i układamy na blaszce. Ciasto odstawiamy na 15 minut aby lekko się napuszyło.
Drożdżowego zawijańca pieczemy ok. 30 min. w temperaturze 180 st. C.Smacznego!