ßßß

(Inspiracja – Feeria Smaków z małymi modyfikacjami)Składniki:375 g mąki2 jajka150 ml mleka½ łyżeczki soli50 g masła50 g cukru pudru8 g suchych drożdżyDodatkowo:150 g rodzynek sułtanek50 g masła3/4 szklanki cukru pudruWykonanie:Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, drożdże i sól. W rondlu podgrzewamy mleko z masłem. Jajka roztrzepujemy w małej miseczce za pomocą rózgi kuchennej. Do naczynia z mąką, cukrem i drożdżami wlewamy jajka i ciepłe mleko z masłem. Składniki wyrabiamy za pomocą drewnianej łyżki, przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy do wyrośnięci w ciepłe miejsce na jakieś 60-120 min.Szykujemy okrągłą formę (średnicy 24 cm), spód formy wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem.W małym rondlu rozpuszczamy masło z cukrem pudrem.Wyrośnięte ciasto (powinno podwoić swoją objętość) wykładamy na stolnicę i dzielimy na dwie nierówne części. Mniejszą część podsypujemy w razie potrzeby mąką i rozwałkowujemy na okrąg średnicy 24 cm. Przekładamy na spód formy. Pozostała część ciast wyrabiamy podsypując lekko mąką, rozwałkowujemy na duży prostokąt. Ciasto smarujemy rozpuszczony masłem z cukrem pudrem, posypujemy rodzynkami. Delikatnie zawijamy wzdłuż dłuższego boku, tniemy na 9 części i układamy na blaszce. Ciasto odstawiamy na 15 minut aby lekko się napuszyło. Drożdżowego zawijańca pieczemy ok. 30 min. w temperaturze 180 st. C.Smacznego!