ßßß




Składniki:375 g mąki2 jajka150 ml mleka½ łyżeczki soli50 g masła50 g cukru pudru8 g suchych drożdżyDodatkowo:600 g gotowej masy makowejWykonanie:Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, drożdże i sól. W rondlu podgrzewamy mleko z masłem. Jajka roztrzepujemy w małej miseczce za pomocą rózgi kuchennej. Do naczynia z mąką, cukrem i drożdżami wlewamy jajka i ciepłe mleko z masłem. Składniki wyrabiamy za pomocą drewnianej łyżki, przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy do wyrośnięci w ciepłe miejsce na jakieś 60-120 min. Szykujemy d wie formy „keksówki” smarując je masłem i wykładając papierem do pieczenia.Wyrośnięte ciasto (powinno podwoić swoją objętość) wykładamy na stolnicę i dzielimy na dwie części. Każdą cześć ciast wyrabiamy podsypując lekko mąką, rozwałkowujemy na duży prostokąt. Rozkładamy połowę masy makowej i delikatnie zawijamy wzdłuż dłuższego boku, układamy do formy. Ciasto odstawiamy na 15 minut aby lekko się napuszyło. Drożdżowe zawijańce pieczemy ok. 30 min. w temperaturze 180 st. C.Smacznego!