Wykonanie
Makowiec zwijany…jeszcze ciepły…WESOŁYCH ŚWIĄT!!!





Składniki:375 g
mąki2
jajka150 ml
mleka½ łyżeczki
soli50 g
masła50 g
cukru pudru8 g suchych
drożdżyDodatkowo:600 g gotowej masy makowejWykonanie:Do miski przesiewamy
mąkę, dodajemy
cukier,
drożdże i
sól. W rondlu podgrzewamy
mleko z
masłem.
Jajka roztrzepujemy w małej miseczce za pomocą rózgi kuchennej. Do naczynia z
mąką,
cukrem i
drożdżami wlewamy
jajka i ciepłe
mleko z
masłem. Składniki wyrabiamy za pomocą drewnianej łyżki, przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy do wyrośnięci w ciepłe miejsce na jakieś 60-120 min. Szykujemy d wie formy „keksówki” smarując je
masłem i wykładając papierem do pieczenia.Wyrośnięte ciasto (powinno podwoić swoją objętość) wykładamy na stolnicę i dzielimy na dwie części. Każdą cześć ciast wyrabiamy podsypując lekko
mąką, rozwałkowujemy na duży prostokąt. Rozkładamy połowę masy makowej i delikatnie zawijamy wzdłuż dłuższego
boku, układamy do formy. Ciasto odstawiamy na 15 minut aby lekko się napuszyło.
Drożdżowe zawijańce pieczemy ok. 30 min. w temperaturze 180 st. C.Smacznego!