Wykonanie
Już jakiś czas temu znalazłam grafikę z tą gwiazdą w internecie i aż do teraz kusiło mnie by zrobić. W zeszłym roku
hitem okazała się makowa choinka, też wywijana, więc mam nadzieję, że skorzystacie też z przepisu na piękne, efektowne i smaczne ciasto, jakim jest drożdżowa gwiazda z Nutellą, która rozpływa się w ustach.
3 szklanki
mąkiopakowanie suchych
drożdży (7g)3/4 szklanki
mleka (170g)2 łyżki
masłapół szklanki
cukru pudru2 małe
jajka +
jajko do posmarowania ciastaszczypta
soli5-6 łyżek
kremu czekoladowego NutellaDo miski wsypać
mąkę,
drożdże,
cukier puder i
sól - wymieszać.Dodać
jajka, wymieszać.W rondelku podgrzewać
mleko z
masłem, aż
masło się rozpuści - ciepłą mieszankę wlać do miski i całą zawartość zagnieść lub zmiksować z użyciem haków (jeśli będzie mokre dosypać
mąkę).Zostawić ciasto do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką przez około godzinę.Zagnieść ponownie i podzielić na 4 równe części.Każdą część należy rozwałkować cienko i wykroić placek o średnicy naszej tortownicy, u mnie 21 cm.Pierwszy placek położyć na papierze, rozsmarować na nim nutellę pozostawiając trochę wolnego brzegu i przykryć kolejnym plackiem - czynność powtórzyć, wierzchniego placka nie smarować.Skleić brzegi ciasta ze sobą.Ciasto pokroić jak tort na 16 kawałków - pozostawiając nienaciętą część od środka (patrz zdjęcie).Chwytać w ręce po dwa kawałki koło siebie i przekręcić dwa
razy do zewnątrz.Przekręcone kawałki połączyć po dwa na brzegach.Wierzch ciasta posmarować rozmieszanym
jajkiem.Piec w temp. 180 st.C. przez 25 minut.