ßßß
3 szklanki mąkiopakowanie suchych drożdży (7g)3/4 szklanki mleka (170g)2 łyżki masłapół szklanki cukru pudru2 małe jajka + jajko do posmarowania ciastaszczypta soli5-6 łyżek kremu czekoladowego NutellaDo miski wsypać mąkę, drożdże, cukier puder i sól - wymieszać.Dodać jajka, wymieszać.W rondelku podgrzewać mleko z masłem, aż masło się rozpuści - ciepłą mieszankę wlać do miski i całą zawartość zagnieść lub zmiksować z użyciem haków (jeśli będzie mokre dosypać mąkę).Zostawić ciasto do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką przez około godzinę.Zagnieść ponownie i podzielić na 4 równe części.Każdą część należy rozwałkować cienko i wykroić placek o średnicy naszej tortownicy, u mnie 21 cm.Pierwszy placek położyć na papierze, rozsmarować na nim nutellę pozostawiając trochę wolnego brzegu i przykryć kolejnym plackiem - czynność powtórzyć, wierzchniego placka nie smarować.Skleić brzegi ciasta ze sobą.Ciasto pokroić jak tort na 16 kawałków - pozostawiając nienaciętą część od środka (patrz zdjęcie).Chwytać w ręce po dwa kawałki koło siebie i przekręcić dwa razy do zewnątrz.Przekręcone kawałki połączyć po dwa na brzegach.Wierzch ciasta posmarować rozmieszanym jajkiem.Piec w temp. 180 st.C. przez 25 minut.

