Wykonanie
Dzisiejszy przepis na omlet cesarski został przygotowany przez Pana Domu. Mam nadzieję, że posmakuje Wam tak samo jak i mnie. Smaczne pozdrowienia od Pa ni domu
Składniki:4
jajka3 płaskie łyżki
cukru pudru10 płaskich łyżek
mąki1/4 szklanki
mleka lub kremówkiszczypta
solimasło do smażeniaPrzygotowanie:Uwaga! W zależności od wielkości patelni masy wystarczy do wysmażenia ok 2-3 omletów. Tak więc nie wylewajcie całej masy od razu na patelnięNa początek
jajka. Oddzielamy
białka od
żółtek. Przygotowane
białka miksujemy do powstania sztywnej piany. Mając przygotowaną pianę z
białek w osobnym naczyniu miksujemy wszystkie pozostałe składniki:
żółtka,
cukier puder,
mąka,
mleko, szczypta
soli. Jeżeli konsystencja będzie gęsta to nie ma co się przejmować, właśnie taka ma byćDo tak przygotowanej masy dodajemy
białka. Tutaj już nie miksujemy. Delikatnie mieszając łączymy masę z powstałych składników z pianą uzyskaną z
białek.Gratulacje, właśnie przygotowaliśmy masę do smażeniaNa patelni rozgrzewamy sporą ilość masełka. Kiedy patelnia uzyska stosowną temperaturę i
masło będzie rozpuszczone wylewamy na patelnię warstwę masy – ok 0,5 cm. Przypiekamy z jednej strony i przewracamy. Kiedy z obu stron, nasz omlet będzie się ładnie prezentował wtedy możemy przy użyciu drewnianej packi pokroić naszego omleta na kwadraty ok. 2cm na 2 cm. Tak przygotowanego omleta przerzucamy na talerz, posypujemy
cukrem pudrem lub dodajemy innych dodatków wedle uznania.Oczywiście możemy też podawać w całości.To wszystko, smacznego