ßßß Cookit - przepis na Racuchy z jabłkiem i rodzynkami

Racuchy z jabłkiem i rodzynkami

nazwa

Wykonanie

Racuchy traktuję jako danie na kolację, podwieczorek -coś na słodko. Dla mnie to typowa "zachcianka" kulinarna. Pada hasło: - A może zrobimy racuchy? Tak też powstały takie sobie racuchy. Chociaż dzisiaj dodałam do nich jeszcze rodzynki. Smak tych ostaniach jest wyczuwalny i dodaje racuchom trochę wyszukanego smaku.
SKŁADNIKI
1/2 kg. mąki
3 dag. drożdży
mleko
sól , cukier, cukier puder
3 jajka
garść namoczonych w wodzie rodzynek
pół łyżeczki cynamonu
3 jabłka
WYKONANIE
Rozrabiamy drożdże z jedną łyżką maki, 1 łyżeczką cukru, szczyptą soli i odrobiną mleka. Powinniśmy otrzymać konsystencję słodkiej śmietanki. Odstawiamy , czekamy aż drożdże podrosną.
Do mąki dodajemy jajka, wyrośnięte drożdże i tyle mleka, aż otrzymamy dość zwartą i gęstą masę, ale taką, która lekko spływa z drewnianej łyżki.
Wsypujemy namoczone wcześniej w wodzie rodzynki. Dodajemy również starte na tarce jabłka posypane cynamonem i łyżką cukru. Jabłka puszczą sok, należy go odcisnąć. Mieszamy. Odstawiamy jeszcze na ok 10 min. Po tym czasie kładziemy porcje na rozgrzany olej. Smażymy z obu stron na średnim ogniu. Osączamy na ręczniku papierowym. Posypujemy cukrem pudrem.
SMACZNEGO
Źródło:http://wkuchennymoknieewy.blogspot.com/2014/10/racuchy-z-jabkiem-i-rodzynkami.html