Wykonanie
Racuchy traktuję jako danie na kolację, podwieczorek -coś na słodko. Dla mnie to typowa "zachcianka" kulinarna. Pada hasło: - A może zrobimy racuchy? Tak też powstały takie sobie racuchy. Chociaż dzisiaj dodałam do nich jeszcze
rodzynki. Smak tych ostaniach jest wyczuwalny i dodaje racuchom trochę wyszukanego smaku.SKŁADNIKI1/2 kg.
mąki3 dag.
drożdżymlekosól ,
cukier,
cukier puder3
jajkagarść namoczonych w wodzie
rodzynekpół łyżeczki
cynamonu3
jabłkaWYKONANIERozrabiamy
drożdże z jedną łyżką
maki, 1 łyżeczką
cukru, szczyptą
soli i odrobiną
mleka. Powinniśmy otrzymać konsystencję słodkiej
śmietanki. Odstawiamy , czekamy aż
drożdże podrosną.Do
mąki dodajemy
jajka, wyrośnięte
drożdże i tyle
mleka, aż otrzymamy dość zwartą i gęstą masę, ale taką, która lekko spływa z drewnianej łyżki.Wsypujemy namoczone wcześniej w wodzie
rodzynki. Dodajemy również starte na tarce
jabłka posypane
cynamonem i łyżką
cukru.
Jabłka puszczą sok, należy go odcisnąć. Mieszamy. Odstawiamy jeszcze na ok 10 min. Po tym czasie kładziemy porcje na rozgrzany
olej. Smażymy z obu stron na średnim ogniu. Osączamy na ręczniku papierowym. Posypujemy
cukrem pudrem.
SMACZNEGO