ßßß Cookit - przepis na Racuchy drożdżowe

Racuchy drożdżowe

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 szklanki mąki pszennej
1 szkalnka mąki pełnoziarnistej
7g suchych drożdży
1 i 1/3 szklanki mleka
1 jajko
1 łyżka cukru
szczypta soli
1 duże jabłko
cukier puder i cynamon do posypania
Sposób przygotowania
Krok 1
W misce wymieszać obie mąki, drożdże, cukier i sól.
Krok 2
Mleko lekko podgrzać, a następnie wbić do niego jajko i roztrzepać.
Krok 3
Suche i mokre składniki połączyć ze sobą mieszając łyżką. Zostawić na pół godziny-godzinę do wyrośnięcia.
Krok 4
Jabłko obrać i pokroić na cienkie plasterki. Na rozgrzaną patelnię nakładać łyżką porcje ciasta, a na wierzch powtykać cząstki jabłka. Smażyć z obu stron do zrumienienia. Jeszcze gorące posypać cukrem pudrem i cynamonem.
Źródło:http://coolinarnie.pl/2013/09/10628/racuchy-drozdzowe-z-jablkiem