Wykonanie
Jabłka uwielbiam, dodany
cynamon i
cukier pozwala mi na tworzenie rozmaitych wypieków, deserów tj racuchy czy naleśniki z w/w nadzieniem. Jako,że jestem w transie "
drożdżowym" to i ciacho
drożdżowe będzie.
Składniki:3
jabłka30g
drożdży300g
mąki pszennej1 łyżeczka (płaska)
soli3/4szklanki
mleka1
jajko5 0g
masła + 20g na wierzch ciasta + 1 łyżka do wysmarowania blachy4 łyżki
cukru1 łyżka
cynamonu1 torebka dużego
cukru waniliowegocukier puder do obsypania ciasta
bułka tarta do obsypania tortownicy
Wykonanie:
Drożdże kruszymy, dodajemy do nich łyżkę
cukru, łyżkę
mąki i 4 łyżki ciepłego
mleka.Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.W tym czasie łączymy (najlepiej wymieszać razem w misce)
mąkę z
cukrem waniliowym i łyżeczką
soli.Dodajemy do
mąki jajko, pozostałą część
mleka (ciepłego) roztopione i ostudzone
masło oraz rozczyn.Intensywnie mieszając łączymy składniki ciasta.Przykrywamy ścierką i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. godzinę.Wyrośnięte ciasto przelewamy na posmarowaną tłuszczem i obsypaną
bułką tartą formę (u mnie tortownica o średnicy 26cm).
Jabłka obieramy, kroimy w półksiężyce.Wkładamy do miski dodajemy
cukier z
cynamonem.Obtaczamy
jabłka w cukrze z
cynamonem i układamy wbijając delikatnie w ciasto .Na koniec dodajemy na wierzch ciasta wiórki startego
masła.Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180*C około 30 - 35 minut.Jeszcze ciepłe obsypujemy
cukrem pudrem.