ßßß Cookit - przepis na Ciasto drożdżowe z jabłkami

Ciasto drożdżowe z jabłkami

nazwa

Wykonanie

Jabłka uwielbiam, dodany cynamon i cukier pozwala mi na tworzenie rozmaitych wypieków, deserów tj racuchy czy naleśniki z w/w nadzieniem. Jako,że jestem w transie " drożdżowym" to i ciacho drożdżowe będzie.
Składniki:
3 jabłka
30g drożdży
300g mąki pszennej
1 łyżeczka (płaska) soli
3/4szklanki mleka
1 jajko
5 0g masła + 20g na wierzch ciasta + 1 łyżka do wysmarowania blachy
4 łyżki cukru
1 łyżka cynamonu
1 torebka dużego cukru waniliowego
cukier puder do obsypania ciasta
bułka tarta do obsypania tortownicy
Wykonanie:
Drożdże kruszymy, dodajemy do nich łyżkę cukru, łyżkę mąki i 4 łyżki ciepłego mleka.
Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
W tym czasie łączymy (najlepiej wymieszać razem w misce) mąkę z cukrem waniliowym i łyżeczką soli.
Dodajemy do mąki jajko, pozostałą część mleka (ciepłego) roztopione i ostudzone masło oraz rozczyn.
Intensywnie mieszając łączymy składniki ciasta.
Przykrywamy ścierką i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. godzinę.
Wyrośnięte ciasto przelewamy na posmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą formę (u mnie tortownica o średnicy 26cm).
Jabłka obieramy, kroimy w półksiężyce.
Wkładamy do miski dodajemy cukier z cynamonem.
Obtaczamy jabłka w cukrze z cynamonem i układamy wbijając delikatnie w ciasto .
Na koniec dodajemy na wierzch ciasta wiórki startego masła.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180*C około 30 - 35 minut.
Jeszcze ciepłe obsypujemy cukrem pudrem.
Źródło:http://mojakulinarnaprzygoda-agiatis.blogspot.com/2012/08/ciasto-drozdzowe-z-jabkami.html