ßßß
Składniki:3 jabłka30g drożdży300g mąki pszennej1 łyżeczka (płaska) soli3/4szklanki mleka1 jajko5 0g masła + 20g na wierzch ciasta + 1 łyżka do wysmarowania blachy4 łyżki cukru1 łyżka cynamonu1 torebka dużego cukru waniliowegocukier puder do obsypania ciastabułka tarta do obsypania tortownicy
Wykonanie:Drożdże kruszymy, dodajemy do nich łyżkę cukru, łyżkę mąki i 4 łyżki ciepłego mleka.Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.W tym czasie łączymy (najlepiej wymieszać razem w misce) mąkę z cukrem waniliowym i łyżeczką soli.Dodajemy do mąki jajko, pozostałą część mleka (ciepłego) roztopione i ostudzone masło oraz rozczyn.Intensywnie mieszając łączymy składniki ciasta.Przykrywamy ścierką i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. godzinę.Wyrośnięte ciasto przelewamy na posmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą formę (u mnie tortownica o średnicy 26cm).Jabłka obieramy, kroimy w półksiężyce.Wkładamy do miski dodajemy cukier z cynamonem.Obtaczamy jabłka w cukrze z cynamonem i układamy wbijając delikatnie w ciasto .Na koniec dodajemy na wierzch ciasta wiórki startego masła.Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180*C około 30 - 35 minut.Jeszcze ciepłe obsypujemy cukrem pudrem.
