ßßß
Skład na około 8-9 sztuk2 szklanki mąki1/2 kostki drożdży2 łyżki cukru1/2 szklanki mleka2 jajka1 opakowanie cukru pudruszczypta soli2 jabłka średniej wielkości2 łyżki cukru pudru ,1 łyżeczka cynamonu
Drożdże zasypujemy łyżką cukru i mieszamy , łatwo się w ten sposób rozpuszczają . Mąkę , cukier i pozostałe składniki wsypujemy do miski , dolewamy drożdże i mieszamy do połączenia składników , odstawiamy na chwile , a w międzyczasie obieramy jabłka , kroimy na kawałki i wrzucamy do ciasta , mieszamy . Na patelni rozgrzewamy olej ( sporą ilość około 1/2 wysokości ) . Na rozgrzany olej wykładamy ciasto i smażymy na średnim ogniu , aż zaczną się rumienić brzegi , obracamy łopatka i znowu rumienimy . Przekładamy na wyłożony ręcznikiem papierowym talerz ,żeby spił nadmiar tłuszczu . Przekładamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem – najlepiej przez sitko do herbaty ,wtedy nie będzie grudek . Smacznego 😉