Wykonanie
Danie stare jak świat . Zawsze w dzieciństwie opychaliśmy się nimi z kuzynostwem , aż nas brzuchy bolały 😉 Teraz także nie straciły na swojej atrakcyjności i moje chłopaki w mig czyszczą talerz , jak tylko zdejmę z patelni .. 😉 Przepis taki jaki moja babcia , a
potem mama zawsze stosowały ..teraz ja..a powoli także mój syn ,który całkiem niezłe ma zacięcie do garów.. 😉

Skład na około 8-9 sztuk2 szklanki
mąki1/2 kostki
drożdży2 łyżki
cukru1/2 szklanki
mleka2
jajka1 opakowanie
cukru pudruszczypta
soli2
jabłka średniej wielkości2 łyżki
cukru pudru ,1 łyżeczka
cynamonu
Drożdże zasypujemy łyżką
cukru i mieszamy , łatwo się w ten sposób rozpuszczają .
Mąkę ,
cukier i pozostałe składniki wsypujemy do miski , dolewamy
drożdże i mieszamy do połączenia składników , odstawiamy na chwile , a w międzyczasie obieramy
jabłka , kroimy na kawałki i wrzucamy do ciasta , mieszamy . Na patelni rozgrzewamy
olej ( sporą ilość około 1/2 wysokości ) . Na rozgrzany
olej wykładamy ciasto i smażymy na średnim ogniu , aż zaczną się rumienić brzegi , obracamy
łopatka i znowu rumienimy . Przekładamy na wyłożony ręcznikiem papierowym talerz ,żeby spił nadmiar tłuszczu . Przekładamy na talerz i posypujemy
cukrem pudrem wymieszanym z
cynamonem – najlepiej przez sitko do
herbaty ,wtedy nie będzie grudek . Smacznego 😉
