ßßß Cookit - przepis na Racuchy z jabłkami

Racuchy z jabłkami

nazwa

Wykonanie

Puszyste, bardzo smaczne racuchy z jabłkami. Smak dzieciństwa!
Poniższy przepis starcza na 4 osoby (19-20 racuchów). Robiłam z połowy porcji. Przepis pochodzi z tej strony .
Składniki:
2 1/2 szkl. mąki (ilość zależy od jej wilgotności)
2 jaja
1 1/2 szkl. mleka
2 łyżki cukru
3 dag świeżych drożdży
sól
olej do smażenia
cukier puder do posypania
ok. 0,5 dużego jabłka, najlepiej szarej renety
Wykonanie:
Drożdże rozkruszyć, posypać cukrem. Mleko podgrzać, dodać do drożdży, wymieszać. Jaja wybić, lekko osolić. Dodać do drożdży mąkę, jajka i wymieszać. Jabłko pokroić na drobne kawałki, ponownie wymieszać z ciastem. Pozostawić w cieple do wyrośnięcia.
Smażyć racuchy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Tłuszcz nie może być za gorący, bo racuchy zaczną się przypiekać, a w środku będą surowe. Po usmażeniu nadmiar tłuszczu odsączyć na ręczniku papierowym. Posypać cukrem pudrem.
Bądź na bieżąco, polub stronę na fb
Źródło:http://www.ninawkuchni.pl/2009/02/racuchy-z-jabkami.html