Wykonanie
Puszyste, bardzo smaczne racuchy z
jabłkami. Smak dzieciństwa!Poniższy przepis starcza na 4 osoby (19-20 racuchów). Robiłam z połowy porcji. Przepis pochodzi z tej strony .Składniki:2 1/2 szkl.
mąki (ilość zależy od jej wilgotności)2
jaja1 1/2 szkl.
mleka2 łyżki
cukru3 dag świeżych
drożdżysólolej do smażenia
cukier puder do posypaniaok. 0,5 dużego
jabłka, najlepiej szarej renetyWykonanie:
Drożdże rozkruszyć, posypać
cukrem.
Mleko podgrzać, dodać do
drożdży, wymieszać.
Jaja wybić, lekko osolić. Dodać do
drożdży mąkę,
jajka i wymieszać.
Jabłko pokroić na drobne kawałki, ponownie wymieszać z
ciastem. Pozostawić w cieple do wyrośnięcia.Smażyć racuchy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Tłuszcz nie może być za gorący, bo racuchy zaczną się przypiekać, a w środku będą surowe. Po usmażeniu nadmiar tłuszczu odsączyć na ręczniku papierowym. Posypać
cukrem pudrem.Bądź na bieżąco, polub stronę na fb