ßßß
Składniki:Ciasto:pół kg mąki2 jajka50 g drożdżypół szklanki cukru pudru1 czubata łyżka margaryny lub masła1 szklanka mleka szczypta soliNadzienie:3-4 jabłka pokrojone w kostkę1 łyżeczka cynamonu1-2 łyżki cukruKruszonka:6 dag mąki3 dag cukru pudru3 dag masła+jajko do posmarowania bułeczekSposób przygotowania:1. W misce drożdże rozcieramy z łyżką cukru pudru i łyżką mąki. Mieszamy je z ciepłym mlekiem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.2. Jajka ubijamy mikserem z cukrem pudrem.3. Do miski z wyrośniętym rozczynem dodajemy mąkę i sól, mieszamy drewnianą łyżką, następnie dodajemy jajka z cukrem i roztopioną letnią margarynę, mieszamy i wyrabiamy ciasto, aż zacznie odchodzić od ręki (ok.10 minut). Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.4. Pokrojone jabłka mieszamy z cynamonem i cukrem. Odstawiamy, by puściły sok. Nadmiar odlewamy.5. Kiedy ciasto podrośnie, odrywamy po niewielkim kawałku, rozpłaszczamy w dłoniach , nakładamy ok. 1 łyżkę farszu i starannie zlepiamy. Jeśli ciasto się lepi do rąk to smarujemy ręce odrobiną oleju. Bułki układamy na wytłuszczonej blaszce (u mnie na papierze do pieczenia). Przykrywamy ściereczką, by bułki podrosły. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C. Bułeczki smarujemy rozmieszanym jajkiem.6. Składniki kruszonki dokładnie mieszamy, posypujemy bułeczki.7. Bułeczki pieczemy do zrumienienia w 180 st. C.Smacznego!!!