Wykonanie
Dziś postanowiłam zrobić coś nowego, innego. Od jakiegoś czasu chodziły za mną bułeczki z powidłami. Mój wybór padł na buchty z powidłami. Słodką bułeczkę każdy chętnie przegryzie na deser czy też do
kawy w pracy ;) Przepis znalazłam na stronie http://www.jakpomasle.pl/nowosci/buchty-z-powidlami-z-renkold/ . Troszkę go przerobiłam.Składniki :600 g
mąki0,5 szklanki
cukru1 niecała szklanka
mleka50 g
drożdży0,5 kostki
masła lub
margaryny2
jajkaszczypta
solicukier puder do posypania
masło do posmarowania bułeczek
Masło rozpuścić. Dodać do niego
mleko i lekko podgrzać. Pozostałe składniki: przesianą
mąkę,
cukier, pokruszone
drożdże,
sól wsypać do miski, dokładnie wymieszać. Wlać
masło z
mlekiem, dodać
jajka, wyrobić. Przykryć miskę ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Na oprószony
mąką blat wyłożyć ciasto. Uformować z niego gruby wałek i podzielić na 15-16 części. Na każdą cześć ciasta nałożyć łyżeczkę powideł, skleić. Każdą bułeczkę układać łączeniem w dół na posmarowanej tłuszczem blasze. Po zapełnieniu się blaszki przykryć ją bawełnianą szmatką, zostawić jeszcze do wyrośnięcia. Przed włożeniem do nagrzanego piekarnika posmarować bułeczki roztopionym
masłem. Piec około 20 min w 200°C.Tak wyglądały przed włożeniem do piekarnika:

A tak po upieczeniu:


Smacznego ;)