ßßß Cookit - przepis na Drożdżowa baba z truskawkami i kruszonką

Drożdżowa baba z truskawkami i kruszonką

nazwa

Wykonanie

Trochę brzydkie mi zdjęcie iPhone zrobił, ale baba była naprawdę pyszna, uwierzcie :)
Przepis zaczerpnęłam z mojej ulubionej strony kwestiasmaku.com .
Baba rosła jak szalona, ledwo wyjęłam ją z piekarnika taka była wielka :)
Składniki na babę w tortownicy 28 cm:
1 szklanka mleka
1 szklanka cukru
1 kostka masła lub margaryny
4 jajka
50 g świeżych drożdży
4 szklanki mąki
ok. 1/2 kg owoców, ja do tego ciasta na zdjęciu dałam paczkę mrożonych truskawek
cukier puder do posypania ciasta
Kruszonka:
100 g mąki
po 50 g masła i cukru
Mleko, cukier i masło podgrzewać do rozpuszczenia się wszystkich składników, ostudzić, wbić ubite jajka, dodać pokruszone drożdże, wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na kilka godzin lub całą noc.
Jak już sobie porządnie urośnie dodać przesianą mąkę i wyrabiać przez ok. 15 minut.
Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 28 cm wysmarowanej olejem.
Składniki na kruszonkę wrzucić do garnuszka i podgrzewać mieszając do utworzenia się grudkowatej kruszonki.
Na ciasto wyłożyć owoce i kruszonkę.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na:
20 minut przy otwartych drzwiczkach żeby ciasto urosło
kolejne 40 minut przy zamkniętych drzwiczkach piec na złoty kolor.
Posypać cukrem pudrem.
A tak wyglądała w wersji z truskawkami, rabarbarem, ananasem, kruszonką i migdałami...
Źródło:http://tonajezyku.blogspot.com/2012/05/drozdzowa-baba-z-truskawkami.html