Wykonanie
Trochę brzydkie mi zdjęcie iPhone zrobił, ale baba była naprawdę pyszna, uwierzcie :)Przepis zaczerpnęłam z mojej ulubionej strony kwestiasmaku.com .Baba rosła jak szalona, ledwo wyjęłam ją z piekarnika taka była wielka :)Składniki na babę w tortownicy 28 cm:1 szklanka
mleka1 szklanka
cukru1 kostka
masła lub
margaryny4
jajka50 g świeżych
drożdży4 szklanki
mąkiok. 1/2 kg
owoców, ja do tego ciasta na zdjęciu dałam paczkę mrożonych
truskawekcukier puder do posypania ciastaKruszonka:100 g
mąkipo 50 g
masła i
cukruMleko,
cukier i
masło podgrzewać do rozpuszczenia się wszystkich składników, ostudzić, wbić ubite
jajka, dodać pokruszone
drożdże, wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na kilka godzin lub całą noc.Jak już sobie porządnie urośnie dodać przesianą
mąkę i wyrabiać przez ok. 15 minut.Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 28 cm wysmarowanej
olejem.Składniki na kruszonkę wrzucić do garnuszka i podgrzewać mieszając do utworzenia się grudkowatej kruszonki.Na ciasto wyłożyć
owoce i kruszonkę.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na:20 minut przy otwartych drzwiczkach żeby ciasto urosłokolejne 40 minut przy zamkniętych drzwiczkach piec na złoty kolor.Posypać
cukrem pudrem.A tak wyglądała w wersji z
truskawkami,
rabarbarem,
ananasem, kruszonką i
migdałami...