ßßß
400 g mąki tortowej125 g miękkiego masła25 g świeżych drożdży70 g cukru100 ml mleka3 jaja (+ 1 do posmarowania wierzchu ciasta)15 śliwekszczypta soliDo kruszonki½ szklanki cukru pudru¾ szklanki mąki krupczatki125 gram margaryny1 łyżeczka cynamonuDrożdże rozkruszamy do miski, wsypujemy 2 łyżki cukru, zalewamy mlekiem i dodajemy 2 łyżki mąki. odstawiamy w ciepłe miejsce, przykrywamy ściereczką, aby wyrosły. Po tym czasie dodajemy mąkę, cukier, sól, jajka oraz masło i wyrabiamy około 10 minut. Kiedy uzyskamy jednolitą masę to wówczas znowu odstawiamy w ciepłe miejsce przykrywając ściereczką na około 40 minut-60 minut. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wyrabiamy i układamy w formie 1/2 część ciasta, układamy na środek połówki śliwek i przykrywamy szczelnie drugą częścią ciasta. W międzyczasie z wyżej wymienionych składników robimy kruszonkę. Smarujemy ciacho jajkiem rozbełtanym i posypujemy kruszonką.Pieczemy w temp 180 stopni na 30 minut