Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 14(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 250 gramów
sól 1 szczypta
jajka 1 sztuk
drożdże 50 gramów
cukier 35 gramów
cukier 4 łyżek stołowych
margaryna 2 łyżek stołowych
mleko 125 mililitrów
śliwki 1 kilogramów
Cynamon 1 łyżek deserowych
cukier puder 2 łyżek deserowychWykonanie:Do lekko podgrzanego
mleka dodać
drożdże oraz łyżkę
cukru i rozetrzeć.
Mąkę przesiać do miski i zrobić w środku zagłębienie, dodać
jajko, rozpuszczona
margarynę, szczyptę
soli, 35g
cukru oraz rozczyn
drożdżowy i zagnieść. Przykryć ciasto ściereczką i odstawić ciepłe miejsce, aby wyrosło.Oczyszczone
śliwki wypestkować, większe pokroić na ćwiartki.Ciasto ponownie starannie zagnieść i rozwałkować na placek o średnicy ok. 30 cm. Przełożyć do natłuszczonej, obsypanej
mąka średniej wielkości tortownicy i uformować wyższe brzegi. Po nakłuwać spód ciasta widelcem. na wierzchu ułożyć kawałki
owoców.Wymieszać
cynamon z 3 łyżkami
cukru i posypać
śliwki. piec ok. 45 minut w 180 stopniach, ostudzić. Posypać
cukrem pudrem. Można podawać z kleksem
bitej śmietany.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: