ßßß Cookit - przepis na Placek śliwkowy na drożdżowym spodzie

Placek śliwkowy na drożdżowym spodzie

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 14
(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 250 gramów
sól 1 szczypta
jajka 1 sztuk
drożdże 50 gramów
cukier 35 gramów
cukier 4 łyżek stołowych
margaryna 2 łyżek stołowych
mleko 125 mililitrów
śliwki 1 kilogramów
Cynamon 1 łyżek deserowych
cukier puder 2 łyżek deserowych
Wykonanie:
Do lekko podgrzanego mleka dodać drożdże oraz łyżkę cukru i rozetrzeć. Mąkę przesiać do miski i zrobić w środku zagłębienie, dodać jajko, rozpuszczona margarynę, szczyptę soli, 35g cukru oraz rozczyn drożdżowy i zagnieść. Przykryć ciasto ściereczką i odstawić ciepłe miejsce, aby wyrosło.
Oczyszczone śliwki wypestkować, większe pokroić na ćwiartki.
Ciasto ponownie starannie zagnieść i rozwałkować na placek o średnicy ok. 30 cm. Przełożyć do natłuszczonej, obsypanej mąka średniej wielkości tortownicy i uformować wyższe brzegi. Po nakłuwać spód ciasta widelcem. na wierzchu ułożyć kawałki owoców.
Wymieszać cynamon z 3 łyżkami cukru i posypać śliwki. piec ok. 45 minut w 180 stopniach, ostudzić. Posypać cukrem pudrem. Można podawać z kleksem bitej śmietany.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/12849/Placek-sliwkowy-na-drozdzowym-spodzie