ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 14(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegomąka 250 gramówsól 1 szczyptajajka 1 sztukdrożdże 50 gramówcukier 35 gramówcukier 4 łyżek stołowychmargaryna 2 łyżek stołowychmleko 125 mililitrówśliwki 1 kilogramówCynamon 1 łyżek deserowychcukier puder 2 łyżek deserowychWykonanie:Do lekko podgrzanego mleka dodać drożdże oraz łyżkę cukru i rozetrzeć. Mąkę przesiać do miski i zrobić w środku zagłębienie, dodać jajko, rozpuszczona margarynę, szczyptę soli, 35g cukru oraz rozczyn drożdżowy i zagnieść. Przykryć ciasto ściereczką i odstawić ciepłe miejsce, aby wyrosło.Oczyszczone śliwki wypestkować, większe pokroić na ćwiartki.Ciasto ponownie starannie zagnieść i rozwałkować na placek o średnicy ok. 30 cm. Przełożyć do natłuszczonej, obsypanej mąka średniej wielkości tortownicy i uformować wyższe brzegi. Po nakłuwać spód ciasta widelcem. na wierzchu ułożyć kawałki owoców.Wymieszać cynamon z 3 łyżkami cukru i posypać śliwki. piec ok. 45 minut w 180 stopniach, ostudzić. Posypać cukrem pudrem. Można podawać z kleksem bitej śmietany.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: