Wykonanie
Z kruszonkąSkładnikizaczyn:4 dkg
drożdży1/3 szklanki
mleka2 łyżki
cukru4 łyżki
mąkiciasto:60 dkg
mąki2
jaja3/4 szklanki
mleka1/4 kostki
margaryny3 łyżki
cukrukruszonka:1/3 kostki
margaryny3/4 szklanki
mąki3/4 szklanki
cukru kryształudodatkowo:1/2 kg
śliwek węgierek
cukiercynamonSposób przygotowaniaPrzygotować zaczyn:
drożdże rozmieszać z
cukrem, zalać ciepłym
mlekiem, dodać
mąkę, wymieszać. Powinien
mieć konsystencję gęstej
śmietany. Przygotowany zaczyn wylać do przesianej do miski
mąki i odstawić do wyrośnięcia.Po około 15-20 minutach dodać
cukier, ciepłe
mleko,
jajko i 1
żółtko (
białko zostawić) i wyrobić
ciasto drożdżowe. Kiedy będzie miało już jednolita konsystencję dodać rozpuszczona
margarynę i wyrabiać dalej aż połączy się ona z
ciastem. Można dodać garść
mąki, jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wyjąć je na stolnicę i rozwałkować na grubość ok 0,5 cm lub grubiej. Pokroić na kwadraty.
Śliwki wypestkować i każda połówkę przekroić na cztery. Obsypać
cukrem i
cynamonem. Na każdym kwadraciku ciasta układać po 3-4 kawałki
śliwki i sklejać ciasto formując bułeczki.Z podanych składników przygotować kruszonkę. Wierzch bułeczek posmarować roztrzepanym
białkiem i udekorować kruszonką. Bułeczki wstawić do piekarnika.Piec przez 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni (przy termoobiegu). Smacznego :)
Łączna liczba wyświetleńDarmowy Hosting CBA.PL