Wykonanie
Pyszna na śnaidanieSkładniki40 dkg
mąki1 całe
jajko i 1
żółtko4 dkg świeżych
drożdży1 szklanka
mleka1/2 szklanki
cukru1/5 kostki
margarynykruszonka:10 dkg
cukru kryształu10 dkg
mąki10
margaryny1,5 łyżeczki
cynamonuSposób przygotowania:
Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką
cukru, zalać 1/3 szklanki ciepłego
mleka i dodać 2-3 łyżki
mąki, tyle aby zaczyn uzyskał konsystencję gęstej
śmietany. Resztę
mąki przesiać do miski, zrobic wgłębienie i wlać w nie zaczyn. Miskę przykryć ściereczką i odatwić, aż zaczyn wyrośnie.Do
mąki z zaczynem dodać resztę
mleka,
jajko,
żółtko (
białko zostawić) i resztę
cukru, wyrobić ciasto. Jeśli będzie zbyt rzadkie można dodać
mąki. Na koniec wlać rozpuszczoną
margarynę. Ciasto oprószyć
mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Składniki kruszonki wymieszać.Wyrośnięte ciasto rozwałkować i rozsypać na nie kruszonkę. Zwinąć.Przełożyć do wyłożonej papierem keksówki (11x25cm). Wierzch posmarować roztrzepanym
białkiem i ponakłuwać widelcem.Wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 35-40 minut.Smacznego :)Łączna liczba wyświetleńDarmowy Hosting CBA.PL