ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 15(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 1Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegomąka 500 gramówjajka 2 sztukżółtka 2 sztukcukier 0,5 szklanekmargaryna 0,5 sztukmleko 1 szklanekdrożdże 75 gramówśliwki węgierki 1 kilogramówcukier 5 łyżek stołowychCynamon 1 łyżek deserowychjajko 1 sztukWykonanie:Wykonanie ciasta drożdżowego: z drożdży, łyżki mąki, łyżki cukru i kilku łyżek ciepłego mleka przygotować rozczyn i odstawić w ciepłe miejsce. Jajka i żółtka utrzeć z cukrem, margarynę stopić w rondelku, mąkę przesiać przez sito. Wyrośnięty rozczyn wlać do mąki, dodać utarte żółtka i wyrabiać, dolewając pozostałe letnie mleko. Dodać letni tłuszcz i dalej wyrabiać, aż ciasto zacznie odstawać od ręki. Odstawić w ciepłe miejsce, gdy ciasto podwoi swą objętość, wyjąć je na stolnicę posypaną mąką. 3/4 ciasta rozwałkować i ułożyć je w dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W pozostałe ciasto wgnieść 3 łyżki mąki. Wierzch placka posmarować połową rozmąconego jajka. Umyte, wysuszone i wydrylowane śliwki ciasno ułożyć na cieście, oprószyć cukrem wymieszanym z cynamonem, przykryć kratka zrobioną z odłożonego ciasta i odstawić do ponownego wyrośnięcia. Posmarować kratkę resztą rozkłóconego jajka. Piec ok. 45 minut w 180 stopniach.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: