Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 15(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 1Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 500 gramów
jajka 2 sztuk
żółtka 2 sztuk
cukier 0,5 szklanek
margaryna 0,5 sztuk
mleko 1 szklanek
drożdże 75 gramów
śliwki węgierki 1 kilogramów
cukier 5 łyżek stołowych
Cynamon 1 łyżek deserowych
jajko 1 sztukWykonanie:Wykonanie
ciasta drożdżowego: z
drożdży, łyżki
mąki, łyżki
cukru i kilku łyżek ciepłego
mleka przygotować rozczyn i odstawić w ciepłe miejsce.
Jajka i
żółtka utrzeć z
cukrem,
margarynę stopić w rondelku,
mąkę przesiać przez sito. Wyrośnięty rozczyn wlać do
mąki, dodać utarte
żółtka i wyrabiać, dolewając pozostałe letnie
mleko. Dodać letni tłuszcz i dalej wyrabiać, aż ciasto zacznie odstawać od ręki. Odstawić w ciepłe miejsce, gdy ciasto podwoi swą objętość, wyjąć je na stolnicę posypaną
mąką. 3/4 ciasta rozwałkować i ułożyć je w dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W pozostałe ciasto wgnieść 3 łyżki
mąki. Wierzch placka posmarować połową rozmąconego
jajka. Umyte, wysuszone i wydrylowane
śliwki ciasno ułożyć na cieście, oprószyć
cukrem wymieszanym z
cynamonem, przykryć kratka zrobioną z odłożonego ciasta i odstawić do ponownego wyrośnięcia. Posmarować kratkę resztą rozkłóconego
jajka. Piec ok. 45 minut w 180 stopniach.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: