ßßß
Składniki:250g mąki2 żółtka60g masła lub margaryny80g cukru30g drożdży125 ml mleka1 łyżeczka cynamonu i 1-2 łyżki cukru do posypania ciasta w środkubiałko do posmarowania bułeczek
Wykonanie:- składniki powinny być w temperaturze pokojowej- tłuszcz roztopić, ostudzić- z łyżeczki mąki, łyżeczki cukru, 1/4 szklanki letniego mleka i drożdży sporządzić rozczyn, pozostawić do wyrośnięcia- do żółtek dodać cukier, mąkę, mleko oraz wyrośnięty rozczyn- ze składników zagnieść ciasto, dodawać stopioną i ostudzoną margarynę, wyrabiając tak, aby odstawało od ręki (jeśli ciasto się mocno klei, można podsypać je niewielką ilością dodatkowej mąki)- ciasto pozostawić do wyrośnięcia - podwojenia objętości- wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części, każdą rozwałkować na prostokąt o grubości około pół centymetra- placek posmarować mlekiem, posypać cynamonem i cukrem- zwijać wzdłuż dłuższego boku tak, aby powstała rolada- kroić na plastry o grubości 1 , 5-2 cm i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia rozcięciem do góry- bułeczki posmarować roztrzepanym białkiem i posypać cukrem- piec 20-25 minut w 180 stopniach
Zamiast mleka bułeczki można w środku posmarować roztopionym masłem, także z wierzchu sprawdzi się ono zamiast roztrzepanego białka. Bułki są najlepsze w dniu, w którym są przygotowane. W następnych dniach można je krótko podgrzać w piekarniku lub kuchence mikrofalowej - sprawi to, że bułeczki odzyskają swoją świeżość.