Wykonanie
Cudownie aromatyczne bułeczki z
cynamonem z
ciasta drożdżowego smakują najlepiej na gorąco, tuż po wyjęciu z pieca. Można je jeść same, z roztopionym
masłem lub ciepłym
mlekiem.
Składniki:250g
mąki2
żółtka60g
masła lub
margaryny80g
cukru30g
drożdży125 ml
mleka1 łyżeczka
cynamonu i 1-2 łyżki
cukru do posypania ciasta w środku
białko do posmarowania bułeczek
Wykonanie:- składniki powinny być w temperaturze pokojowej- tłuszcz roztopić, ostudzić- z łyżeczki
mąki, łyżeczki
cukru, 1/4 szklanki letniego
mleka i
drożdży sporządzić rozczyn, pozostawić do wyrośnięcia- do
żółtek dodać
cukier,
mąkę,
mleko oraz wyrośnięty rozczyn- ze składników zagnieść ciasto, dodawać stopioną i ostudzoną
margarynę, wyrabiając tak, aby odstawało od ręki (jeśli ciasto się mocno klei, można podsypać je niewielką ilością dodatkowej
mąki)- ciasto pozostawić do wyrośnięcia - podwojenia objętości- wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części, każdą rozwałkować na prostokąt o grubości około pół centymetra- placek posmarować
mlekiem, posypać
cynamonem i
cukrem- zwijać wzdłuż dłuższego
boku tak, aby powstała rolada- kroić na plastry o grubości 1 , 5-2 cm i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia rozcięciem do góry- bułeczki posmarować roztrzepanym
białkiem i posypać
cukrem- piec 20-25 minut w 180 stopniach
Zamiast
mleka bułeczki można w środku posmarować roztopionym
masłem, także z wierzchu sprawdzi się ono zamiast roztrzepanego
białka.
Bułki są najlepsze w dniu, w którym są przygotowane. W następnych dniach można je krótko podgrzać w piekarniku lub kuchence mikrofalowej - sprawi to, że bułeczki odzyskają swoją świeżość.