ßßß Cookit - przepis na Ciasto drożdżowe z cynamonem. Drożdżówka z cynamonem.

Ciasto drożdżowe z cynamonem. Drożdżówka z cynamonem.

nazwa

Wykonanie

Zapach ciasta drożdżowego w połączeniu z cynamonem to coś, co bardzo przemawia do wyobraźni. Przywołuje od razu atmosferę domu, ciepła i spokoju. Ciasto takie możemy upiec w formie keksówce, ułożyć w tortownicy lub też formie z kominem, tworząc w ten sposób babkę. I zawsze jest pysznie. :)
1/2 kg mąki tortowej
8 łyżek cukru
1/2 opakowania drożdży (kostka ma 100g)
2 jajka
1 żółtko (białko zużyjemy do posmarowania ciasta z wierzchu)
1/3 kostki masła (kostka: 200g)
1/3 szklanki mleka
cukier waniliowy na pastę cynamonową:
1/3 kostki masła
1/3 szklanki cukru
4 łyżeczki cynamonu
1. Do miski wsypać mąkę, zrobić w niej dołek i skruszyć drożdże. Zalać je 4 łyżkami gorącej, lecz nie wrzącej wody i posypać 1 łyżeczką cukru. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut, aż "ruszą".
2. Jajka z żółtkiem i cukrem utrzeć na puch. Dodać do mąki z wyrośniętymi drożdżami. Dodać mleko, rozpuszczone masło i cukier waniliowy. Ciasto dobrze wyrobić, aż przestanie się kleić do rąk, w razie potrzeby dosypać mąki. Pozostawić do wyrośnięcia na godzinę w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką by nie obeschło.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt to grubości ok. 2 cm.
3. Z rozpuszczonego masła z cukrem i cynamonem przygotowujemy gęstą pastę. Pastą smarujemy powierzchnię ciasta i kroimy ciasto na 3-4 pasy wzdłuż. Pasy ciasta układamy jeden na drugim, warstwą z cynamonem do góry. Następnie kroimy otrzymany w ten sposób pas ciasta na kawałki o długości ok. 8 cm (dopasowane szerokością do naszej formy do pieczenia. Plastry układamy pionowo, bokiem, jeden obok drugiego (jak kanapki, jedna za drugą), w wysmarowanej masłem i wysypanej kaszą manną formie do pieczenia. Wierzch ciasta smarujemy białkiem rozmąconym z 1 łyżeczką mleka.
Pozostawiamy w formie do wyrośnięcia na 30 minut, przykryte ściereczką by nie obeschło.
4. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. przez 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180 st. i piec jeszcze 30 min. , aż wierzch będzie rumiany a patyczek wbity w ciasto będzie suchy.
Ciasto możemy upiec w formie keksówce, ułożyć w tortownicy lub też formie z kominem, tworząc w ten sposób babkę.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2014/04/Ciasto-drozdzowe-z-cynamonem-Drozdzowka-z.html