Wykonanie
Zapach
ciasta drożdżowego w połączeniu z
cynamonem to coś, co bardzo przemawia do wyobraźni. Przywołuje od razu atmosferę domu, ciepła i spokoju. Ciasto takie możemy upiec w formie keksówce, ułożyć w tortownicy lub też formie z kominem, tworząc w ten sposób babkę. I zawsze jest pysznie. :)
1/2 kg
mąki tortowej8 łyżek
cukru1/2 opakowania
drożdży (kostka ma 100g)2
jajka1
żółtko (
białko zużyjemy do posmarowania ciasta z wierzchu)1/3 kostki
masła (kostka: 200g)1/3 szklanki
mlekacukier waniliowy na pastę
cynamonową:1/3 kostki
masła1/3 szklanki
cukru4 łyżeczki
cynamonu1. Do miski wsypać
mąkę, zrobić w niej dołek i skruszyć
drożdże. Zalać je 4 łyżkami gorącej, lecz nie wrzącej
wody i posypać 1 łyżeczką
cukru. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut, aż "ruszą".2.
Jajka z
żółtkiem i
cukrem utrzeć na puch. Dodać do
mąki z wyrośniętymi
drożdżami. Dodać
mleko, rozpuszczone
masło i
cukier waniliowy. Ciasto dobrze wyrobić, aż przestanie się kleić do rąk, w razie potrzeby dosypać
mąki. Pozostawić do wyrośnięcia na godzinę w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką by nie obeschło.Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt to grubości ok. 2 cm.3. Z rozpuszczonego
masła z
cukrem i
cynamonem przygotowujemy gęstą pastę. Pastą smarujemy powierzchnię ciasta i kroimy ciasto na 3-4 pasy wzdłuż. Pasy ciasta układamy jeden na drugim, warstwą z
cynamonem do góry. Następnie kroimy otrzymany w ten sposób pas ciasta na kawałki o długości ok. 8 cm (dopasowane szerokością do naszej formy do pieczenia. Plastry układamy pionowo,
bokiem, jeden obok drugiego (jak kanapki, jedna za drugą), w wysmarowanej
masłem i wysypanej
kaszą manną formie do pieczenia. Wierzch ciasta smarujemy
białkiem rozmąconym z 1 łyżeczką
mleka.
Pozostawiamy w formie do wyrośnięcia na 30 minut, przykryte ściereczką by nie obeschło.4. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. przez 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180 st. i piec jeszcze 30 min. , aż wierzch będzie rumiany a patyczek wbity w ciasto będzie suchy.Ciasto możemy upiec w formie keksówce, ułożyć w tortownicy lub też formie z kominem, tworząc w ten sposób babkę.