Wykonanie
Co powiecie na cieplutkie bułeczki z kruszonką? Idealne na kolacje,a do tego szklanka
mleka.I jak? Ktoś chętny ?:)
Składniki:1
jajko1
żółtko25 g
drożdży500 g
mąki55 g
cukru180 ml ciepłego
mleka100 g roztopionego
masła1/2 łyżeczki
soli1
białko do posmarowaniaKruszonka:25 g
cukru25 g zimnego
masła40 g
mąkiDrożdże rozetrzyj z 1 łyżką
cukru,dodaj połowę
mleka i 1 łyżkę
mąki. Odstaw na ok 15 minut.Resztę
mąki przesiej,wymieszaj z
cukrem i
solą. Dodaj wyrośnięty zaczyn,
jajko,
żółtko i zagnieć ciasto.Wlej
masło i dalej wyrabiaj ciasto.Wyrobione ciasto przykryj i odstaw do wyrośnięcia na ok 1 , 5 godziny.Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieć. Podziel na mniejsze części i formuj bułeczki.Bułeczki przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstaw na ok 30 minut,do wyrośnięcia.
Masło rozetrzyj z
cukrem i
mąką.Wyrośnięte
bułki posmaruj roztrzepanym
białkiem i posyp kruszonką. Piecz ok 30 minut w 190 stopniach.