Wykonanie
Składniki:Składniki: (ok. 30 sztuk)Ciasto:1 kg
mąki3
jajka2
żółtka4 łyżki
cukru80 g
drożdży + łyżka
cukru1,5 szklanki letniego
mleka150 g
masłaDodatkowo:pół szklanki
marmoladybiałko do smarowania bułeczekWykonanie:Ciasto:
Mąkę przesiać do dużej miski.Do mniejszego pojemnika pokruszyć
drożdże, dać łyżkę
cukru i pół kubka letniego
mleka. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce, aby zaczyn zaczął pracować. Ok.15 minut.
Masło roztopić w rondelku i przestudzić, aby było letnie.Kiedy
drożdże wyrosną dodać do
mąki, następnie dodać
jajka,
żółtka i rozrobić ciasto, powoli dodawać
mleko, a następnie
masło. Ciasto musi być zwięzłe i dobrze wyrobione, nie może być za rzadkie.Ciasto to odstawiamy do wyrośnięcia na przynajmniej godzinkę.Kiedy nasze ciasto wyrośnie, to odrywamy porcje małe części ciasta.Robimy kule i rozwałkowujemy je na cienkie placki (jak poniżej na zdjęciach), następnie obkrajmy kółko dookoła. Na małe kółeczko kładziemy łyżeczkę
marmolady. Nasz pasek (uważamy, aby się nie przerwał) składamy na pół, robiąc ósemkę. I nakładamy na nasz krążek. Dolepiamy do
spodu. Na brytfankę.Następnie odkładamy, aby wyrosły.
Piekarnik nastawiamy na 200 stopni.Nasze wyrośnięte bułeczki smarujemy rozbełtanym
żółtkiem i wkładamy do piekarnika.Pieczemy ok.25 minut. Wyciągamy na talerzyk i studzimy.
Smacznego :)