Wykonanie
Składniki: (ok. 30 sztuk)Ciasto:1 kg
mąki3
jajka2
żółtka4 łyżki
cukru80 g
drożdży + łyżka
cukru1,5 szklanki letniego
mleka150 g
masłaMasa serowa:ok. 250 g
twarogużółtko3 łyżki
cukrucukier waniliowyDodatkowo:pół szklanki
marmoladybiałko do smarowania bułeczekWykonanie:Ciasto:
Mąkę przesiać do dużej miski.Do mniejszego pojemnika pokruszyć
drożdże, dać łyżkę
cukru i pół kubka letniego
mleka. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce, aby zaczyn zaczął pracować. Ok.15 minut.
Masło roztopić w rondelku i przestudzić, aby było letnie.Kiedy
drożdże wyrosną dodać do
mąki, następnie dodać
jajka,
żółtka i rozrobić ciasto, powoli dodawać
mleko, a następnie
masło. Ciasto musi być zwięzłe i dobrze wyrobione, nie może być za rzadkie.Ciasto to odstawiamy do wyrośnięcia na przynajmniej godzinkę.Masa serowa:Nasz
serek wrzucamy do miseczki i miksujemy, następnie dodajemy
cukier,
cukier waniliowy i
żółtko. Dokładnie mieszamy.Kiedy nasze ciasto wyrośnie, to odrywamy porcje cista. W ręku spłaszczamy nasz kawałek ciasta i nadziewamy łyżką
sera i łyżką
marmolady. Dokładnie zlepiamy tworząc kule. Układamy na blachę natłuszczoną odrobiną
masło. Następnie odstawiamy do wyrośnięcia.Piekarnik nastawiamy na 200 stopni.Nasze wyrośnięte bułeczki smarujemy rozbełtanym
żółtkiem i wkładamy do piekarnika.Pieczemy ok.25 minut. Wyciągamy na talerzyk i studzimy.Smacznego :)