Wykonanie
Pyszne bułeczki, które mogą zastąpić nam drugie śniadanie w szkole, czy w pracy. I dalszy dzień stanie się jeszcze radośniejszy :D
Składniki: (ok. 30 sztuk)Ciasto:1 kg
mąki3
jajka2
żółtka4 łyżki
cukru80 g
drożdży + łyżka
cukru1,5 szklanki letniego
mleka150 g
masłaMasa serowa:350 g
twarogużółtko4 łyżki
cukrucukier waniliowyDodatkowo:
białko do smarowania bułeczekWykonanie:Ciasto:
Mąkę przesiać do dużej miski.Do mniejszego pojemnika pokruszyć
drożdże, dać łyżkę
cukru i pół kubka letniego
mleka. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce, aby zaczyn zaczął pracować. Ok.15 minut.
Masło roztopić w rondelku i przestudzić, aby było letnie.Kiedy
drożdże wyrosną dodać do
mąki, następnie dodać
jajka,
żółtka i rozrobić ciasto, powoli dodawać
mleko, a następnie
masło. Ciasto musi być zwięzłe i dobrze wyrobione, nie może być za rzadkie.Ciasto to odstawiamy do wyrośnięcia na przynajmniej godzinkę.Masa serowa:Nasz
serek wrzucamy do miseczki i miksujemy, następnie dodajemy
cukier,
cukier waniliowy i
żółtko. Dokładnie mieszamy.Kiedy nasze ciasto wyrośnie, to odrywamy porcje cista. Robimy takie większe kulki. Kładziemy na stolnice i rozwałkowujemy na nieduży prostokąt (zależy jak duże chcecie
mieć bułeczki) i przecinamy go wzdłuż. Na jedną część kładziemy
ser, a drugim nakrywamy. Zawijamy w ósemkę. I tak aż wyczerpiemy zapas ciasta.
Bułki układamy na blachę. I odstawiamy, aby wyrosły.Piekarnik nastawiamy na 200 stopni.Nasze wyrośnięte bułeczki smarujemy rozbełtanym
białkiem i wkładamy do piekarnika.Pieczemy ok.25 minut. Wyciągamy na talerzyk i studzimy.Smacznego :)
http://www.mojewypieki.com/info/moje-ksiazki