ßßß
Składniki:Ciasto:pół kg mąki2 jajka50 g drożdżypół szklanki cukru pudru1 czubata łyżka margaryny lub masła1 szklanka mlekaszczypta soliKruszonka:6 dag mąki3 dag cukru pudru3 dag masłaDodatkowo:śliwkiSposób przygotowania:1. W misce drożdże rozcieramy z łyżką cukru pudru i łyżką mąki. Mieszamy je z ciepłym mlekiem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.2. Jajka ubijamy mikserem z cukrem pudrem.3. Do miski z wyrośniętym rozczynem dodajemy mąkę i sól, mieszamy drewnianą łyżką, następnie dodajemy jajka z cukrem i roztopioną letnią margarynę, mieszamy i wyrabiamy ciasto, aż zacznie odchodzić od ręki (ok.10 minut). Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.4. Odrywamy po kawałku ciasta, napełniamy nim formy na muffinki lub babeczki do 2/3 ich wysokości.5. Umyte i przepołowione śliwki delikatnie wtykamy w ciasto.6. Wszystkie składniki kruszonki mieszamy, posypujemy nią babeczki. Odstawiamy do wyrośnięcia.7. Babeczki pieczemy w 180 st. C do zrumienienia.Smacznego!!!