Wykonanie
Jeśli chodzi o
ciasto drożdżowe, to nabieram coraz lepszej wprawy :) Robiąc babeczki, bazowałam na przepisie na jagodzianki, ponieważ to ciasto jest bardzo udane i niezawodne. Gotowe ciasto nakładałam do formy na muffinki, dodałam
śliwki i posypałam kruszonką. Pyszne! Najlepsze z
kubkiem kakao :)
Składniki:Ciasto:pół kg
mąki2
jajka50 g
drożdżypół szklanki
cukru pudru1 czubata łyżka
margaryny lub
masła1 szklanka
mlekaszczypta
soliKruszonka:6 dag
mąki3 dag
cukru pudru3 dag
masłaDodatkowo:
śliwkiSposób przygotowania:1. W misce
drożdże rozcieramy z łyżką
cukru pudru i łyżką
mąki. Mieszamy je z ciepłym
mlekiem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.2.
Jajka ubijamy mikserem z
cukrem pudrem.3. Do miski z wyrośniętym rozczynem dodajemy
mąkę i
sól, mieszamy drewnianą łyżką, następnie dodajemy
jajka z
cukrem i roztopioną letnią
margarynę, mieszamy i wyrabiamy ciasto, aż zacznie odchodzić od ręki (ok.10 minut). Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.4. Odrywamy po kawałku ciasta, napełniamy nim formy na muffinki lub babeczki do 2/3 ich wysokości.5. Umyte i przepołowione
śliwki delikatnie wtykamy w ciasto.6. Wszystkie składniki kruszonki mieszamy, posypujemy nią babeczki. Odstawiamy do wyrośnięcia.7. Babeczki pieczemy w 180 st. C do zrumienienia.Smacznego!!!