ßßß

Składniki na 12 bułeczek:400 g mąki tortowej120 g miękkiego masła25 g świeżych drożdży70 g cukru100 ml mleka3 jaja (+ 1 do posmarowania bułeczek)10 śliwekszczypta soliKruszonka:½ szklanki cukru pudru¾ szklanki mąki krupczatki125 gram margaryny1 cukier waniliowyDrożdże rozkruszamy do miski, wsypujemy 2 łyżki cukru, zalewamy mlekiem i dodajemy 2 łyżki mąki. odstawiamy w ciepłe miejsce, przykrywamy ściereczką, aby wyrosły. Po tym czasie dodajemy mąkę, cukier, sól, jajka oraz masło i wyrabiamy około 10 minut. Kiedy uzyskamy jednolitą masę to wówczas znowu odstawiamy w ciepłe miejsce przykrywając ściereczką na około 40 minut-60 minut. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wyrabiamy chwilkę i łyżką nabieramy kawałek ciasta, kładziemy na stolnicę posypana mąką, formujemy placuszek, w środek wkładamy pół lub cała śliwkę, zalepiamy i kładziemy zlepieniem do tortownicy (tortownicę wysłać papierem do pieczenia). Bułeczki układamy w okrąg jedna przy drugiej, a w środku dwie lub jedną, wypełniając całą tortownicę. Kiedy bułeczki wypełnią całą tortownicę, odstawiamy je do wyrośnięcia, przykrywając ściereczką na kolejne 40 minut.W międzyczasie z wyżej wymienionych składników robimy kruszonkę. Kiedy bułeczki wyrosną, smarujemy delikatnie jajkiem rozbełtanym i posypujemy kruszonką.Potem siup do piekarnika o temp 180 stopni na 30 minut