Wykonanie
Składniki:ciasto2,5 szklanki
mąki0,5 szklanki
cukru1 szklanka ciepłego
mleka30g
drożdży1
jajko100g
masłaszczypta
soli1,5 kg
śliwek1 łyżka
cukru pudruKruszonka:100g
mąki50g
masła50g
cukru1 opakowanie
cukru waniliowegoWykonanie:
Drożdże pokruszyć i rozpuścić w szklance ciepłego
mleka z dodatkiem 2 łyżeczek
cukru i 1 łyżki
mąki. Zaczyn zostawić na 15 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięciaPozostałą
mąkę przesiać. Dodać do niej
cukier,
jajko, rozpuszczone ale nie gorące
masło, szczyptę
soli i zaczyn. Szybko wyrobić ciasto.Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić na około 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Śliwki umyć, przekroić na połówki i usunąć pestki. Opcjonalnie można
śliwki sprószyć
cukrem pudrem, jeżeli nie lubimy kwaskowego posmaku ciastaWyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczeniaNa cieście układamy
śliwki, dość gęsto – jedna koło drugiejPrzygotowujemy kruszonkę: w misce mieszamy
mąkę,
cukier,
cukier waniliowy i
masło. Kruszonkę zagniatamyPrzygotowaną kruszonką posypujemy ciastoPlacek wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 40 minut.