ßßß Cookit - przepis na Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

nazwa

Wykonanie

Składniki:
ciasto
2,5 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru
1 szklanka ciepłego mleka
30g drożdży
1 jajko
100g masła
szczypta soli
1,5 kg śliwek
1 łyżka cukru pudru
Kruszonka:
100g mąki
50g masła
50g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
Wykonanie:
Drożdże pokruszyć i rozpuścić w szklance ciepłego mleka z dodatkiem 2 łyżeczek cukru i 1 łyżki mąki. Zaczyn zostawić na 15 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia
Pozostałą mąkę przesiać. Dodać do niej cukier, jajko, rozpuszczone ale nie gorące masło, szczyptę soli i zaczyn. Szybko wyrobić ciasto.
Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić na około 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Śliwki umyć, przekroić na połówki i usunąć pestki. Opcjonalnie można śliwki sprószyć cukrem pudrem, jeżeli nie lubimy kwaskowego posmaku ciasta
Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia
Na cieście układamy śliwki, dość gęsto – jedna koło drugiej
Przygotowujemy kruszonkę: w misce mieszamy mąkę, cukier, cukier waniliowy i masło. Kruszonkę zagniatamy
Przygotowaną kruszonką posypujemy ciasto
Placek wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 40 minut.
Źródło:http://rozkloszowana.pl/ciasto-drozdzowe-ze-sliwkami