ßßß
Składniki:ciasto2,5 szklanki mąki0,5 szklanki cukru1 szklanka ciepłego mleka30g drożdży1 jajko100g masłaszczypta soli1,5 kg śliwek1 łyżka cukru pudruKruszonka:100g mąki50g masła50g cukru1 opakowanie cukru waniliowegoWykonanie:Drożdże pokruszyć i rozpuścić w szklance ciepłego mleka z dodatkiem 2 łyżeczek cukru i 1 łyżki mąki. Zaczyn zostawić na 15 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięciaPozostałą mąkę przesiać. Dodać do niej cukier, jajko, rozpuszczone ale nie gorące masło, szczyptę soli i zaczyn. Szybko wyrobić ciasto.Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić na około 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.Śliwki umyć, przekroić na połówki i usunąć pestki. Opcjonalnie można śliwki sprószyć cukrem pudrem, jeżeli nie lubimy kwaskowego posmaku ciastaWyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczeniaNa cieście układamy śliwki, dość gęsto – jedna koło drugiejPrzygotowujemy kruszonkę: w misce mieszamy mąkę, cukier, cukier waniliowy i masło. Kruszonkę zagniatamyPrzygotowaną kruszonką posypujemy ciastoPlacek wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 40 minut.