Wykonanie
Ciasto drożdżowe to smak dzieciństwa, przeważnie to babcia przygotowywała je. Posmarowane
masłem lub
dżemem - pychota. Teraz idealne na podwieczorek do
kawy.
Składniki na zaczyn:50g
drożdży1/2 szklanki letniego
mleka1/2 szklanki
mąkiłyżeczka
cukruPrzygotować zaczyn w dużej misce. Odstawić do wyrośnięcia.Składniki na ciasto:1/4 kostki rozpuszczonego
masła2
jajka3 szklanki
mąki1/2 szklanki
mleka1/2 szklanki
cukrucukier waniliowyszczypta
soliDodatkowo:
śliwkiMasło roztopić w garnuszku. Gdy rozczyn zwiększy obiętość dodać resztę składników i wyrabiać starannie aż produkty się połączą. Całość musi być elastyczna i odchodzić od ręki. Zostawić ciasto do wyrośnięcia, przykryć ściereczką.Kruszonka125 dag
masła3/4 szklanki
mąki1/2 szklanki
cukruPosiekać składniki na stolnicy a następnie wyrabiać.Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkować je delikatnie, nakładać
owoce i posypać kruszonką. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 do 45 minut. Zależy od grubości ciasta.