ßßß Cookit - przepis na Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

nazwa

Wykonanie

Ciasto drożdżowe to smak dzieciństwa, przeważnie to babcia przygotowywała je. Posmarowane masłem lub dżemem - pychota. Teraz idealne na podwieczorek do kawy.
Składniki na zaczyn:
50g drożdży
1/2 szklanki letniego mleka
1/2 szklanki mąki
łyżeczka cukru
Przygotować zaczyn w dużej misce. Odstawić do wyrośnięcia.
Składniki na ciasto:
1/4 kostki rozpuszczonego masła
2 jajka
3 szklanki mąki
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
cukier waniliowy
szczypta soli
Dodatkowo:
śliwki
Masło roztopić w garnuszku. Gdy rozczyn zwiększy obiętość dodać resztę składników i wyrabiać starannie aż produkty się połączą. Całość musi być elastyczna i odchodzić od ręki. Zostawić ciasto do wyrośnięcia, przykryć ściereczką.
Kruszonka
125 dag masła
3/4 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
Posiekać składniki na stolnicy a następnie wyrabiać.
Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkować je delikatnie, nakładać owoce i posypać kruszonką. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 do 45 minut. Zależy od grubości ciasta.
Źródło:http://ilovecooking92.blogspot.com/2012/07/ciasto-drozdzowe.html