ßßß Cookit - przepis na Drożdżówki ze śliwką

Drożdżówki ze śliwką

nazwa

Wykonanie

Składniki:
3 szklanki m ą ki pszennej,
4 łyżki cukru,
7g suchych drożdży,
3/4 szklanki ciepłego mleka,
60g roztopionego masła,
szczypta soli,
2 jajka + 1 do posmarowania drożdżówek,
27-36 połówek śliwek węgierek.
Kruszonka:
2-3 łyżki masła,
3 łyżki cukru,
1 opakowanie cukru waniliowego,
3-5 łyżek mąki.
Wykonanie:
W misce mieszamy: mąkę, cukier, s ó l i suche drożdże. Następnie dodajemy roztrzepane jajka, wlewamy mleko i wyrabiamy ciasto. Do tak przygotowanego ciasta dolewamy rozpuszczone, lekko ciepłe masło i ponownie całość porządnie wyrabiamy (ok 5 min). Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy całość do wyrośnięcia na ok 1- 2 godziny.
W miedzy czasie przygotowujemy kruszonkę: Do miski wsypujemy mąkę, cukier i dodajemy pokrojone w kostkę masło. Palcami rozcieramy masło z mąką i cukrem aż powstanie kruszonka.Wkładamy do lodówki.
Wyrośnięte ciasto ponownie krótko zagniatamy i dzielimy na 9 równych części. Formujemy okrągłe bułeczki, układamy na blaszce w sporych odległościach od siebie. Przykrywamy, pozostawiamy w ciep ł e miejsce do podwojenia objętości. Gdy bułeczki się wystarczająco napuszą, dnem szklanki (omączonej) robimy wgłębienie, przyciskając szklankę mocno, praktycznie do samej blaszki, następnie we wgłębienie nasypujemy nie ca ł e p ó ł łyżeczki bułki tartej, na końcu uk ł adamy połówki śliwek (po 3-4 połówki). Bułeczki smarujemy jajkiem i posypujemy hojnie kruszonką. Przygotowane bułeczki pieczemy w temp. 180 C przez około 20-30 minut.
Źródło:http://poczatkujacakuchareczka.blogspot.com/2014/08/drozdzowki-ze-sliwka.html