Wykonanie
Składniki:3 szklanki m ą ki pszennej,4 łyżki
cukru,7g suchych
drożdży,3/4 szklanki ciepłego
mleka,60g roztopionego
masła,szczypta
soli,2
jajka + 1 do posmarowania drożdżówek,27-36 połówek
śliwek węgierek.Kruszonka:2-3 łyżki
masła,3 łyżki
cukru,1 opakowanie
cukru waniliowego,3-5 łyżek
mąki.Wykonanie:W misce mieszamy:
mąkę,
cukier, s ó l i suche
drożdże. Następnie dodajemy roztrzepane
jajka, wlewamy
mleko i wyrabiamy ciasto. Do tak przygotowanego ciasta dolewamy rozpuszczone, lekko ciepłe
masło i ponownie całość porządnie wyrabiamy (ok 5 min). Miskę z
ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy całość do wyrośnięcia na ok 1- 2 godziny.W
miedzy czasie przygotowujemy kruszonkę: Do miski wsypujemy
mąkę,
cukier i dodajemy pokrojone w kostkę
masło. Palcami rozcieramy
masło z
mąką i
cukrem aż powstanie kruszonka.Wkładamy do lodówki.Wyrośnięte ciasto ponownie krótko zagniatamy i dzielimy na 9 równych części. Formujemy okrągłe bułeczki, układamy na blaszce w sporych odległościach od siebie. Przykrywamy, pozostawiamy w ciep ł e miejsce do podwojenia objętości. Gdy bułeczki się wystarczająco napuszą, dnem szklanki (omączonej) robimy wgłębienie, przyciskając szklankę mocno, praktycznie do samej blaszki, następnie we wgłębienie nasypujemy nie ca ł e p ó ł łyżeczki
bułki tartej, na końcu uk ł adamy połówki
śliwek (po 3-4 połówki). Bułeczki smarujemy
jajkiem i posypujemy hojnie kruszonką. Przygotowane bułeczki pieczemy w temp. 180 C przez około 20-30 minut.