ßßß
Składniki:40 dag mąki2 jajka3/4 szklanki mleka10 dag margaryny (ja dałam masło)4 dag drożdży1 łyżka cukruszczypta solicynamon4 jabłka5 dag rodzynek (ja nie dałam)Wykonanie:Drożdże połączyć z letnim mlekiem, cukrem i 2 łyżkami mąki o odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Dodać resztę mąki, jajka, sól, rozpuszczony tłuszcz. WYrobić ciasto i odstawić. Jak ciasto podwoi objętość jeszcze raz dokladnie wyrobić, rozwałkować i szklanką wykrawać krążki. W każdy krązek wciskać kawałki jablka i kilka rodzynek. Odstawic do wyrośnięcia. Ułożyć na wkładce lub sicie zawieszonym na garnku z wrzątkiem. Podgrzewać 15-20 minut. Posypac cynamonem. W oryginalnym przepisie jest mowa o polewaniu tartą bułką podsmażoną na maśle. Mi to zupełnie nie pasowało do tego smaku. Dlategu u nas były ze śmietaną i posypane brązowym cukrem. PychaSmacznego/wydrukuj przepis/