Wykonanie
To już kolejny przepis (po
chlebku ziemniaczanym) pochodzący z książki "Nowoczesna Kuchnia Polska" Zofii Miętkiewicz. Pampuchy są super alternatywą dla smażonych placuszków z
jabłkami. Niestety trzeba uzbroić się w cierpliwość. Parowanie jednej partii zajmuje 15-20 minut, a przynajmniej w moim garnku do gotowania na parze
mieszą się tylko 3 placuszki. Z całej porcji wyszło mi ich 18 - więc łatwo policzyć ile czasu
spędzi się w kuchni ;)
Składniki:40 dag
mąki2
jajka3/4 szklanki
mleka10 dag
margaryny (ja dałam
masło)4 dag
drożdży1 łyżka
cukruszczypta
solicynamon4
jabłka5 dag
rodzynek (ja nie dałam)Wykonanie:
Drożdże połączyć z letnim
mlekiem,
cukrem i 2 łyżkami
mąki o odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Dodać resztę
mąki,
jajka,
sól, rozpuszczony tłuszcz. WYrobić ciasto i odstawić. Jak ciasto podwoi objętość jeszcze raz dokladnie wyrobić, rozwałkować i szklanką wykrawać krążki. W każdy krązek wciskać kawałki
jablka i kilka
rodzynek. Odstawic do wyrośnięcia. Ułożyć na wkładce lub sicie zawieszonym na garnku z wrzątkiem. Podgrzewać 15-20 minut. Posypac
cynamonem. W oryginalnym przepisie jest
mowa o polewaniu
tartą bułką podsmażoną na
maśle. Mi to zupełnie nie pasowało do tego smaku. Dlategu u nas były ze
śmietaną i posypane
brązowym cukrem. PychaSmacznego/wydrukuj przepis/