ßßß Cookit - przepis na Pampuchy z jabłkami

Pampuchy z jabłkami

nazwa

Wykonanie

To już kolejny przepis (po chlebku ziemniaczanym) pochodzący z książki "Nowoczesna Kuchnia Polska" Zofii Miętkiewicz. Pampuchy są super alternatywą dla smażonych placuszków z jabłkami. Niestety trzeba uzbroić się w cierpliwość. Parowanie jednej partii zajmuje 15-20 minut, a przynajmniej w moim garnku do gotowania na parze mieszą się tylko 3 placuszki. Z całej porcji wyszło mi ich 18 - więc łatwo policzyć ile czasu spędzi się w kuchni ;)
Składniki:
40 dag mąki
2 jajka
3/4 szklanki mleka
10 dag margaryny (ja dałam masło)
4 dag drożdży
1 łyżka cukru
szczypta soli
cynamon
4 jabłka
5 dag rodzynek (ja nie dałam)
Wykonanie:
Drożdże połączyć z letnim mlekiem, cukrem i 2 łyżkami mąki o odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Dodać resztę mąki, jajka, sól, rozpuszczony tłuszcz. WYrobić ciasto i odstawić. Jak ciasto podwoi objętość jeszcze raz dokladnie wyrobić, rozwałkować i szklanką wykrawać krążki. W każdy krązek wciskać kawałki jablka i kilka rodzynek. Odstawic do wyrośnięcia. Ułożyć na wkładce lub sicie zawieszonym na garnku z wrzątkiem. Podgrzewać 15-20 minut. Posypac cynamonem. W oryginalnym przepisie jest mowa o polewaniu tartą bułką podsmażoną na maśle. Mi to zupełnie nie pasowało do tego smaku. Dlategu u nas były ze śmietaną i posypane brązowym cukrem. Pycha
Smacznego
/wydrukuj przepis/
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2009/02/Pampuchy-z-jablkami.html