Wykonanie
Moje śniadania ostatnio wyglądały jak w we francuskiej kafejce. Tyle, że do
kawy zamiast
croissanta jadłam bułki drożdżowe. Te ostatnie miały w sobie mały dodatek
cynamonu i
rodzynek, połączenie okazało się na tyle
trafne, iż niedługo mam zamiar znów je upiec.Cinnamon twists
Składniki:5 szklanek
mąki (600 gr)5 dkg
drożdży400 ml
mleka3
jajka5 dkg
masła lub
margaryny150 gr
cukru1/2 łyżeczki
soli1/2 szklanki
rodzynek1 łyżka
cynamonu5 dkg
masła3/4 szklanki
brązowego cukruPrzygotowanie:
Do dużej miski przesiać
mąkę, wkruszyć
drożdże i
sól(nie w bliskiej obecności
drożdży).
Jajka ubić z 150 gr
cukru. Ubijać do momentu aż staną się lekko puszyste.
Mleko bardzo lekko podgrzać.
Masło rozpuścić i schłodzić do temperatury pokojowej.Do
mąki,
drożdży i
soli wlać ubite
jajka oraz
mleko. Wszystko dobrze wymieszać przez 5 minut po czym dolać schłodzoną
margarynę. Wyrobić ciasto.Wyrobione ciasto odłożyć do wyrośnięcia na 40 minut w ciepłe miejsce.Gdy ciasto już nam wyrośnie, wyłożyć je na stolnicę, rozwałkować do grubości 1/2 centymetra.W małej miseczce wymieszać
brązowy cukier, 5 dkg
masła,
rodzynki i
cynamon. Wyłożyć masę równomiernie na rozwałkowane ciasto.Ciasto zwinąć w dwa ruloniki. Zwijanie zacząć równocześnie z obu stron, tak aby końce ciasta spotkały się na środku. Gdy zwinięte kroić nożem na kromki o grubości 1 i 1/2 centymetra.Odłożyć na 30 minut do wyrośnięcia.Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Piec
bułki przez około 20 do 25 minut. Mają
mieć ładny, złoty kolor. Smacznego!