ßßß Cookit - przepis na Cynamonowe zawijasy

Cynamonowe zawijasy

nazwa

Wykonanie

Moje śniadania ostatnio wyglądały jak w we francuskiej kafejce. Tyle, że do kawy zamiast croissanta jadłam bułki drożdżowe. Te ostatnie miały w sobie mały dodatek cynamonu i rodzynek, połączenie okazało się na tyle trafne, iż niedługo mam zamiar znów je upiec.
Cinnamon twists
Składniki:
5 szklanek mąki (600 gr)
5 dkg drożdży
400 ml mleka
3 jajka
5 dkg masła lub margaryny
150 gr cukru
1/2 łyżeczki soli
1/2 szklanki rodzynek
1 łyżka cynamonu
5 dkg masła
3/4 szklanki brązowego cukru
Przygotowanie:
Do dużej miski przesiać mąkę, wkruszyć drożdże i sól(nie w bliskiej obecności drożdży).
Jajka ubić z 150 gr cukru. Ubijać do momentu aż staną się lekko puszyste.
Mleko bardzo lekko podgrzać.
Masło rozpuścić i schłodzić do temperatury pokojowej.
Do mąki, drożdży i soli wlać ubite jajka oraz mleko. Wszystko dobrze wymieszać przez 5 minut po czym dolać schłodzoną margarynę. Wyrobić ciasto.
Wyrobione ciasto odłożyć do wyrośnięcia na 40 minut w ciepłe miejsce.
Gdy ciasto już nam wyrośnie, wyłożyć je na stolnicę, rozwałkować do grubości 1/2 centymetra.
W małej miseczce wymieszać brązowy cukier, 5 dkg masła, rodzynki i cynamon. Wyłożyć masę równomiernie na rozwałkowane ciasto.
Ciasto zwinąć w dwa ruloniki. Zwijanie zacząć równocześnie z obu stron, tak aby końce ciasta spotkały się na środku. Gdy zwinięte kroić nożem na kromki o grubości 1 i 1/2 centymetra.
Odłożyć na 30 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Piec bułki przez około 20 do 25 minut. Mają mieć ładny, złoty kolor. Smacznego!
Źródło:http://www.gotowaniomania.com/2012/08/cynamonowe-zawijasy.html