ßßß
Składniki:5 szklanek mąki (600 gr)5 dkg drożdży400 ml mleka3 jajka5 dkg masła lub margaryny150 gr cukru1/2 łyżeczki soli1/2 szklanki rodzynek1 łyżka cynamonu5 dkg masła3/4 szklanki brązowego cukruPrzygotowanie:

Do dużej miski przesiać mąkę, wkruszyć drożdże i sól(nie w bliskiej obecności drożdży).Jajka ubić z 150 gr cukru. Ubijać do momentu aż staną się lekko puszyste.Mleko bardzo lekko podgrzać.Masło rozpuścić i schłodzić do temperatury pokojowej.Do mąki, drożdży i soli wlać ubite jajka oraz mleko. Wszystko dobrze wymieszać przez 5 minut po czym dolać schłodzoną margarynę. Wyrobić ciasto.Wyrobione ciasto odłożyć do wyrośnięcia na 40 minut w ciepłe miejsce.Gdy ciasto już nam wyrośnie, wyłożyć je na stolnicę, rozwałkować do grubości 1/2 centymetra.W małej miseczce wymieszać brązowy cukier, 5 dkg masła, rodzynki i cynamon. Wyłożyć masę równomiernie na rozwałkowane ciasto.Ciasto zwinąć w dwa ruloniki. Zwijanie zacząć równocześnie z obu stron, tak aby końce ciasta spotkały się na środku. Gdy zwinięte kroić nożem na kromki o grubości 1 i 1/2 centymetra.Odłożyć na 30 minut do wyrośnięcia.Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Piec bułki przez około 20 do 25 minut. Mają mieć ładny, złoty kolor. Smacznego!