Wykonanie
Wiem, że do świat jeszcze daleko, ale może komuś się przyda przepis na strudel
drożdżowy z
makiem. Zresztą nikt nie powiedział, że takie wypieki można jeść tylko w okresie świątecznym. Ja osobiście bardzo lubię wypieki
drożdżowe z
makiem i jem je przez cały rok. Ten strudel nie jest suchy, ciasto jest mięciutkie a nadzienie wilgotne. Z podanego przepisu wyszły mi dwa strudle długości blaszki z piekarnika.Składniki:500 g
mąki75 g
masła30 g
drożdży70 g
cukruszklanka
mlekaszczypta
soli1
jajko na nadzienie:100 g
maku100 ml
mleka5-6
jabłek2 łyżki
cukru3-4 łyżki
rodzynekMasło roztopić i wystudzić.
Mleko podgrzać, wymieszać w nim
drożdże z łyżką
cukru i
mąki, odstawić na kwadrans. Wymieszać z
mąką,
solą i
masłem, wyrobić gładkie ciasto (około 7 minut mikserem lub dłużej ręcznie). Miskę przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić ciasto do wyrośnięcia na około godzinę. W tym czasie przygotować nadzienie.
Mak zalać
mlekiem i gotować 3-4 minuty, wystudzić i zblenderować lub zmielić.
Jabłka obrać, pokroić w kostkę, dodać do
maku, wsypać
rodzynki i
cukier i wszystko razem dusić aż
jabłka puszczą sok i odparują. Wystudzić. Ciasto podzielić na połowę. Każdą część rozwałkować na prostokąt, z kawałków które ewentualnie zostaną wyciąć gwiazdki. Nadzienie podzielić na połowę i rozsmarować na cieście. Zwinąć w roladę.
Jajko roztrzepać i posmarować strudle, przykleić gwiazdki. Piec w 200*C około 40 minut.