ßßß
Wiem, że do świat jeszcze daleko, ale może komuś się przyda przepis na strudel drożdżowy z makiem. Zresztą nikt nie powiedział, że takie wypieki można jeść tylko w okresie świątecznym. Ja osobiście bardzo lubię wypieki drożdżowe z makiem i jem je przez cały rok. Ten strudel nie jest suchy, ciasto jest mięciutkie a nadzienie wilgotne. Z podanego przepisu wyszły mi dwa strudle długości blaszki z piekarnika.Składniki:500 g mąki75 g masła30 g drożdży70 g cukruszklanka mlekaszczypta soli1 jajko na nadzienie:100 g maku100 ml mleka5-6 jabłek2 łyżki cukru3-4 łyżki rodzynekMasło roztopić i wystudzić. Mleko podgrzać, wymieszać w nim drożdże z łyżką cukru i mąki, odstawić na kwadrans. Wymieszać z mąką, solą i masłem, wyrobić gładkie ciasto (około 7 minut mikserem lub dłużej ręcznie). Miskę przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić ciasto do wyrośnięcia na około godzinę. W tym czasie przygotować nadzienie. Mak zalać mlekiem i gotować 3-4 minuty, wystudzić i zblenderować lub zmielić. Jabłka obrać, pokroić w kostkę, dodać do maku, wsypać rodzynki i cukier i wszystko razem dusić aż jabłka puszczą sok i odparują. Wystudzić. Ciasto podzielić na połowę. Każdą część rozwałkować na prostokąt, z kawałków które ewentualnie zostaną wyciąć gwiazdki. Nadzienie podzielić na połowę i rozsmarować na cieście. Zwinąć w roladę. Jajko roztrzepać i posmarować strudle, przykleić gwiazdki. Piec w 200*C około 40 minut.