ßßß
Delikatne naleśniki kukurydziane bogato wypełnione duszonymi jabłkami z rodzynkami i cynamonem. Polecam na deser, kolację a nawet drugie danie np. na piątek.Składniki: na ciasto:400 ml mleka150 g mąki kukurydzianej100 g mąki pszennej2 jajka3 łyżki cukruszczypta soli50 ml oleju (smażę beztłuszczowo, dlatego daję olej do ciasta) na nadzienie:4-5 dużych jabłekgarść rodzynekłyżeczka cynamonu2 łyżki cukrułyżka masładodatkowo:cukier pudertłuszcz do smażenia jeśli smażmy na tłuszczuPrzygotować ciasto: mąki przesiać, zmiksować z pozostałymi składnikami na gładkie ciasto bez grudek. Odstawić na czas przygotowania nadzienia. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Wrzucić do rondelka na rozgrzane masło, dodać rodzynki, cukier i cynamon i dusić na małym ogniu.W tym czasie smażyć cienkie naleśniki.Na połowie każdego naleśnika rozłożyć gorące nadzienie jabłkowe.Naleśniki składać na połowę i jeszcze raz na połowę, tworząc koperty. Posypać cukrem pudrem. Podawać ciepłe.