Wykonanie
Delikatne naleśniki kukurydziane bogato wypełnione duszonymi
jabłkami z
rodzynkami i
cynamonem. Polecam na deser, kolację a nawet drugie danie np. na piątek.Składniki: na ciasto:400 ml
mleka150 g
mąki kukurydzianej100 g
mąki pszennej2
jajka3 łyżki
cukruszczypta
soli50 ml
oleju (smażę beztłuszczowo, dlatego
daję olej do ciasta) na nadzienie:4-5 dużych
jabłekgarść
rodzynekłyżeczka
cynamonu2 łyżki
cukrułyżka
masładodatkowo:
cukier pudertłuszcz do smażenia jeśli smażmy na tłuszczuPrzygotować ciasto:
mąki przesiać, zmiksować z pozostałymi składnikami na gładkie ciasto bez grudek. Odstawić na czas przygotowania nadzienia.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Wrzucić do rondelka na rozgrzane
masło, dodać
rodzynki,
cukier i
cynamon i dusić na małym ogniu.W tym czasie smażyć cienkie naleśniki.Na połowie każdego naleśnika rozłożyć gorące nadzienie
jabłkowe.Naleśniki składać na połowę i jeszcze raz na połowę, tworząc koperty. Posypać
cukrem pudrem. Podawać ciepłe.