ßßß Cookit - przepis na Jabłecznik na półkruchym cieście

Jabłecznik na półkruchym cieście

nazwa

Wykonanie

Składniki:
Ciasto:
-3 szklanki mąki pszennej,
-3/4 szklanki cukru pudru,
- 2 jaja,
- 2 łyżki mleka,
-3/4 kostki masła,
- łyżeczka proszku do pieczenia .
Masa owocowa:
- kilogram jabłek,
- 0,5 szklanki cukru,
-łyżeczka cynamonu.
Składniki - kruszonka:
- 2 szklanki cukru,
- 2 szklanki mąki krupczatki,
- 1 00 g dobrze schłodzonego masła.
Wykonanie:
1. Masło ucieram z cukrem, a następnie dodaję jaja i mleko. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączę.
2. Dodaję mąk ę i proszek do p ieczenia. Całość zagniatam. Ciastem wylepiam wyłożoną papierem formę i wkładam do nagrzanego piekarnika. P iekę 20 minut w temperaturze 200 st. C.
3. Jabłka myję, obieram, wydrążam i ścieram na tarce z dużymi oczkami. Odsączam nadmiar soku. D odaję cukier i cynamon. Dok ładnie mieszam ze sobą wszystkie składniki. Jabłka układam na wystudzonym cieście . Jeśli jabłka s ą bardzo soczyste to wierzch ciasta wysypuję bułką tartą.
4. KRUSZONKA. Masło tnę nożem na drobne kawałki. Do miski wrzucam mąkę, posiekane masło i cukier, a następnie lekko zagniatam. Kruszonkę układam na warstwie jabłek. Wkładam do piekarnika i piekę ok . 20 minut.
Źródło:http://akademiaciastek.blogspot.com/2015/11/jabecznik-na-pokruchym-ciescie.html