Wykonanie
Składniki:Ciasto:-3 szklanki
mąki pszennej,-3/4 szklanki
cukru pudru,- 2
jaja,- 2 łyżki
mleka,-3/4 kostki
masła,- łyżeczka
proszku do pieczenia .Masa owocowa:- kilogram
jabłek,- 0,5 szklanki
cukru,-łyżeczka
cynamonu.Składniki - kruszonka:- 2 szklanki
cukru,- 2 szklanki
mąki krupczatki,- 1 00 g dobrze schłodzonego
masła.Wykonanie:1.
Masło ucieram z
cukrem, a następnie dodaję
jaja i
mleko. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączę.2. Dodaję mąk ę i proszek do p ieczenia. Całość zagniatam.
Ciastem wylepiam wyłożoną papierem formę i wkładam do nagrzanego piekarnika. P iekę 20 minut w temperaturze 200 st. C.3.
Jabłka myję, obieram, wydrążam i ścieram na tarce z dużymi oczkami. Odsączam nadmiar soku. D odaję
cukier i
cynamon. Dok ładnie mieszam ze sobą wszystkie składniki.
Jabłka układam na wystudzonym cieście . Jeśli
jabłka s ą bardzo soczyste to wierzch ciasta wysypuję
bułką tartą.4. KRUSZONKA.
Masło tnę nożem na drobne kawałki. Do miski wrzucam
mąkę, posiekane
masło i
cukier, a następnie lekko zagniatam. Kruszonkę układam na warstwie
jabłek. Wkładam do piekarnika i piekę ok . 20 minut.