Wykonanie
Bardzo, bardzo proste ciasto z
jabłkami (które można też zastąpić innymi
owocami).Szybko się robi, szybko znika - czego chcieć więcej?
SKŁADNIKI (na foremkę 16x29 cm)180 g
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczenia 160 g
cukru2
jajka125 g roztopionego
masła2 duże
jabłka1 łyżeczka
cynamonucukier puder do posypaniaPRZYGOTOWANIE
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (z termoobiegiem).Przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia miksujemy z resztą składników na ciasto.Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto.
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w dużą kostkę. Układamy na cieście (lekko dociskamy) i oprószamy
cynamonem. Pieczemy przez około 40 minut.Wystudzone ciasto obsypujemy
cukrem pudrem.
Smacznego :)