ßßß
 
            
        
 Składniki:5 średnich jabłek1 łyżeczka cynamonuBiszkopt:4 jajka3/4 szklanki mąki pszennej1/3 lub 1/2 szklanki cukru (w zależności od słodkości jabłek)1 łyżeczka proszku do pieczeniaSposób wykonania:1. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce, odcisnąć z nadmiaru soku i wymieszać z cynamonem. Jabłka wyłożyć na blaszkę (36x24cm) wyłożoną papierem do pieczenia i docisnąć.2. Białka ubić ze szczyptą soli, dodać cukier, a następnie dodawać po jednym żółtku. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie, ale delikatnie wymieszać.3. Ciasto wylać na jabłka, całość piec w 180 st. C przez ok 30-40 minut do zrumienienia się wierzchu.4. Po upieczeniu ciasto przewrócić jabłkami do góry na deskę wyłożoną ściereczką i od razu zwinąć w roladę. Pozostawić do wystudzenia.5. Gotową przestudzoną roladę oprószyć cukrem pudrem.Smacznego!!!
Składniki:5 średnich jabłek1 łyżeczka cynamonuBiszkopt:4 jajka3/4 szklanki mąki pszennej1/3 lub 1/2 szklanki cukru (w zależności od słodkości jabłek)1 łyżeczka proszku do pieczeniaSposób wykonania:1. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce, odcisnąć z nadmiaru soku i wymieszać z cynamonem. Jabłka wyłożyć na blaszkę (36x24cm) wyłożoną papierem do pieczenia i docisnąć.2. Białka ubić ze szczyptą soli, dodać cukier, a następnie dodawać po jednym żółtku. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie, ale delikatnie wymieszać.3. Ciasto wylać na jabłka, całość piec w 180 st. C przez ok 30-40 minut do zrumienienia się wierzchu.4. Po upieczeniu ciasto przewrócić jabłkami do góry na deskę wyłożoną ściereczką i od razu zwinąć w roladę. Pozostawić do wystudzenia.5. Gotową przestudzoną roladę oprószyć cukrem pudrem.Smacznego!!!
 Źródło: Zbiór przepisów siostry Anastazji
Źródło: Zbiór przepisów siostry Anastazji