Wykonanie
            Poziom trudnościSzarlotka jest 
ciastem, na które istnieje niezliczona ilość przepisów i wszystkie wyjątkowe. Dziś przygotowałam szarlotkę ze 
świeżych jabłek (różnych odmian). 
Jabłka pochodzą z własnego 
sadu i są to odmiany raczej słodkie, dlatego już nie dosładzam ich podczas prażenia. Żeby móc się delektować szarlotką cały rok, na koniec lata zamykam prażone 
jabłka w słoikach. Szarlotka z kruszonką jest pyszna, pachnąca, kusząca.Porcja na blachę o wymiarach 36×28 cmSkładniki:Ciasto:400 g 
pszennej mąki100 g 
cukru150 g 
masła2 
jajka1 pełna łyżeczka 
proszku do pieczeniaJabłka:3 kg 
jabłek1 płaska łyżeczka 
cynamonuKruszonka:250 g 
mąki pszennej100 g 
cukru150 g miękkiego 
masła (temp. pokojowa)Sposób przygotowania:
Jabłka obrać, wydrążyć z nich gniazda nasienne, drobno pokroić. Przełożyć na dużą patelnię lub do garnka, dodać 
cynamon, udusić.

 Masło
Masło roztopić i ostudzić. W misce wymieszać 
mąkę, 
cukier i 
proszek do pieczenia, dodać 
jajka i 
masło, dobrze wyrobić.


W oddzielnej misce przygotować kruszonkę, wymieszać razem 
mąkę, 
cukier i miękkie 
masło – mieszać, aż powstaną grudki.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C w termoobiegu. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, na dnie wykleić 
ciastem.

Na to wyłożyć uprażone 
jabłka, wygładzić.


Na wierzch wysypać kruszonkę.

Ciasto wstawić do gorącego piekarnika i piec przez ok 1 godzinę, aż kruszonka się zarumieni.

Wyjąć, odstawić do wystudzenia.


Wierzch szarlotki przyprószyć 
cukrem pudrem.

Smacznego!