Wykonanie
Poziom trudnościSzarlotka jest
ciastem, na które istnieje niezliczona ilość przepisów i wszystkie wyjątkowe. Dziś przygotowałam szarlotkę ze
świeżych jabłek (różnych odmian).
Jabłka pochodzą z własnego
sadu i są to odmiany raczej słodkie, dlatego już nie dosładzam ich podczas prażenia. Żeby móc się delektować szarlotką cały rok, na koniec lata zamykam prażone
jabłka w słoikach. Szarlotka z kruszonką jest pyszna, pachnąca, kusząca.Porcja na blachę o wymiarach 36×28 cmSkładniki:Ciasto:400 g
pszennej mąki100 g
cukru150 g
masła2
jajka1 pełna łyżeczka
proszku do pieczeniaJabłka:3 kg
jabłek1 płaska łyżeczka
cynamonuKruszonka:250 g
mąki pszennej100 g
cukru150 g miękkiego
masła (temp. pokojowa)Sposób przygotowania:
Jabłka obrać, wydrążyć z nich gniazda nasienne, drobno pokroić. Przełożyć na dużą patelnię lub do garnka, dodać
cynamon, udusić.
Masło roztopić i ostudzić. W misce wymieszać
mąkę,
cukier i
proszek do pieczenia, dodać
jajka i
masło, dobrze wyrobić.
W oddzielnej misce przygotować kruszonkę, wymieszać razem
mąkę,
cukier i miękkie
masło – mieszać, aż powstaną grudki.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C w termoobiegu. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, na dnie wykleić
ciastem.
Na to wyłożyć uprażone
jabłka, wygładzić.
Na wierzch wysypać kruszonkę.
Ciasto wstawić do gorącego piekarnika i piec przez ok 1 godzinę, aż kruszonka się zarumieni.
Wyjąć, odstawić do wystudzenia.
Wierzch szarlotki przyprószyć
cukrem pudrem.
Smacznego!