ßßß Cookit - przepis na SZARLOTKA NA KRUCHYM SPODZIE

SZARLOTKA NA KRUCHYM SPODZIE

nazwa

Wykonanie

17 kwietnia 2013
SZARLOTKA NA KRUCHYM SPODZIE
Składniki:
ciasto
1/2 kg mąki pszennej
1 jajo
3/4 szklanki cukru pudru
cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 masło
jabłka
2 kg jabłek
3 łyżki cukru
cynamon
Ciasto zarabiamy. Dzielimy je na 2 części. Połowę ciasta rozwałkowujemy na grubość 5 mm. Wykładamy nim brytfannę i pieczemy w piekarniku 15 minut/180*C.
Jabłka ścieramy na drobnych oczkach tarki. Odciskamy sok. Mieszamy owoce z cynamonem oraz cukrem. Wykładamy jabłka na podpieczone ciasto.
Drugą część ciasta rozwałkowujemy. Przykrywamy nim owocki. Nakłuwamy ciasto widelcem w kilku miejscach. Pieczemy 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C (na złoto). Dekorujemy szarlotkę wedle uznania (tutaj cukier puder i cynamon).
Partnerzy:
Wszystkie prawa zastrzeżone!
Zabrania się kopiowania i wykorzystywania tekstów oraz zdjęć zawartych na tym blogu bez wiedzy i zgody autora. Wszelkie teksty i zdjęcia, jeśli nie zaznaczono inaczej, są własnością właściciela bloga.
Źródło:http://www.limonkowy.com/2013/04/jabka-i-cynamon.html