Wykonanie
17 kwietnia 2013
SZARLOTKA NA KRUCHYM SPODZIESkładniki:ciasto1/2 kg
mąki pszennej1
jajo3/4 szklanki
cukru pudrucukier waniliowy2 łyżeczki
proszku do pieczenia1
masłojabłka2 kg
jabłek3 łyżki
cukrucynamonCiasto zarabiamy. Dzielimy je na 2 części. Połowę ciasta rozwałkowujemy na grubość 5 mm. Wykładamy nim brytfannę i pieczemy w piekarniku 15 minut/180*C.
Jabłka ścieramy na drobnych oczkach tarki. Odciskamy sok. Mieszamy
owoce z
cynamonem oraz
cukrem. Wykładamy
jabłka na podpieczone ciasto.Drugą część ciasta rozwałkowujemy. Przykrywamy nim
owocki. Nakłuwamy ciasto widelcem w kilku miejscach. Pieczemy 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C (na złoto). Dekorujemy szarlotkę wedle uznania (tutaj
cukier puder i
cynamon).
Partnerzy:Wszystkie prawa zastrzeżone!Zabrania się kopiowania i wykorzystywania tekstów oraz zdjęć zawartych na tym blogu bez
wiedzy i zgody autora. Wszelkie teksty i zdjęcia, jeśli nie zaznaczono inaczej, są własnością właściciela bloga.