Wykonanie
            Zbliża się czas wolnego (kto ma ten ma...) więc jakieś sezonowe ciacho do 
kawki by się przydało. Pomyślałam o szarlotce oczywiście. 
Jabłka są jeszcze tanie, co nie którzy mają je pewnie w ogrodach więc korzystać z nich trzeba :) Ten przepis jest wyjątkowy. Uwielbiam go za prostote, uroczy wygląd, chrupkość i słodkość 
jabłek. Zapraszam :)


SKŁADNIKI: (na tortownicę o śrenicy 23 cm)- 5 lub 6 
jabłek- szklanka 
mąki pszennej- szklanka 
mąki krupczatki- szklanka 
cukru- 
cukier waniliowy- 1 
jajko- 1/2 kostki 
masła- 2 łyżeczki 
proszku do pieczenia- 
cynamon do smakuPRZYGOTOWANIE:
Jabłka obieramy i kroimy w księżyce. W garnku roztapiamy łyżkę 
masła, dodajemy 1/4 szklanki 
cukru, 
cukier waniliowy i troszkę 
cynamonu, wkładamy 
jabłka i lekko karmelizujemy na wolnym ogniu by się nie rozpadły. W misce przygotowujemy ciasto: z 
mąki, reszty 
cukru, 
proszku do pieczenia, 
jajka i pokrojonego w małe cząstki 
masła wyrabiając je rękoma. Blachę smarujemy 
masłem i posypujemy 
bułką tartą. Z 2/3 części ciasta wylepiamy spód i boki, następnie nakłuwamy je widelcem. Wykładamy na to nasze 
jabłka i z reszty ciasta robimy kruszonkę (rwiemy małe części, ściskamy palcem by się spłaszczyły i wyklejamu ściśle wierzch ciasta). Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190*C ok 35 min. Posypujemy 
cukrem pudrem. Smacznego!

