Wykonanie
Zbliża się czas wolnego (kto ma ten ma...) więc jakieś sezonowe ciacho do
kawki by się przydało. Pomyślałam o szarlotce oczywiście.
Jabłka są jeszcze tanie, co nie którzy mają je pewnie w ogrodach więc korzystać z nich trzeba :) Ten przepis jest wyjątkowy. Uwielbiam go za prostote, uroczy wygląd, chrupkość i słodkość
jabłek. Zapraszam :)
SKŁADNIKI: (na tortownicę o śrenicy 23 cm)- 5 lub 6
jabłek- szklanka
mąki pszennej- szklanka
mąki krupczatki- szklanka
cukru-
cukier waniliowy- 1
jajko- 1/2 kostki
masła- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia-
cynamon do smakuPRZYGOTOWANIE:
Jabłka obieramy i kroimy w księżyce. W garnku roztapiamy łyżkę
masła, dodajemy 1/4 szklanki
cukru,
cukier waniliowy i troszkę
cynamonu, wkładamy
jabłka i lekko karmelizujemy na wolnym ogniu by się nie rozpadły. W misce przygotowujemy ciasto: z
mąki, reszty
cukru,
proszku do pieczenia,
jajka i pokrojonego w małe cząstki
masła wyrabiając je rękoma. Blachę smarujemy
masłem i posypujemy
bułką tartą. Z 2/3 części ciasta wylepiamy spód i boki, następnie nakłuwamy je widelcem. Wykładamy na to nasze
jabłka i z reszty ciasta robimy kruszonkę (rwiemy małe części, ściskamy palcem by się spłaszczyły i wyklejamu ściśle wierzch ciasta). Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190*C ok 35 min. Posypujemy
cukrem pudrem. Smacznego!